Lucie Vondráčková se utká se satanisty. V Labyrintu

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 6. 2008 9:30
Scenárista Gymplu natáčí horor jako svůj režijní debut
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Lucie Vondráčková má po Kvasce další roli. Ztvární nedostudovanou novinářku Renatu, kolem které se začnou dít podivné věci. Nový film Labyrint se začne natáčet už 10. července.

Renata se rozhodne přijít na kloub tomu, proč se kolem ní ztrácejí lidé, proč ji pronásledují dvě tajemné postavy a jak se vším souvisí partička satanistů, o nichž chce točit dokument.

"Při průzkumu sklepa pak najdou tunel vedoucí kamsi do chodeb podzemního labyrintu," říká Lucie Straková z distribuční společnosti HCE, která se na filmu podílí spolu s režisérovou produkcí Abraka-Dabra.

Právě v podzemním labyrintu se poté odehrává značná část děje. Kromě Vondráčkové ve filmu bude hrát také Martin Zbrožek. "Ztvární Renatina souseda Honzu, který potřebuje shromáždit materiál k odborné práci o statice středověkých sklepů," říká Straková.

Tomáš Houška na natáčení Gymplu
Tomáš Houška na natáčení Gymplu | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jihoameričanku Kiaru, která je spolubydlící Renaty, pak ztvární dívka s exotickým jménem Hazel D´Jan. "Hazel jsem našel na imdb.com," říká režisér filmu Tomáš Houška. "Když proběhnu, kolik hereček a modelek jsem viděl, oslovil, zkoušel atd., tak je to neuvěřitelné číslo kolem tisíce."

Debutující režisér Tomáš Houška dlouhá léta pracoval ve školství, odtud také vzešel námět jeho scénáře, který pod názvem Gympl natočil Tomáš Vorel. Snímek se stal jedním z diváckých hitů loňského roku.

Houška prý teď zažívá "směsici tvůrčího šílenství a obav," aby film dopadl tak, jak chce. "Ale mám kolem sebe tým lidí, se kterými se nebojím," dodává.

Kromě Gymplu a Labyrintu napsal Houška scénář Dárek, i ten by si chtěl sám zrežírovat. Jeho hrdinou je komunální politik, který má problémy s dospívající dcerou, v hlavní roli by se měl objevit David Matásek.

Gympl
Gympl | Foto: Far East Film

Houška se prý námětem i zpracováním Labyrintu chce odlišit od většiny českých filmů poslední doby. "Velká část se odehrává v podzemních prostorách - ve sklepě a v chodbách," vysvětluje, proč se s kameramanem Martinem Matiáškem rozhodli použít speciální svícení.

"Chceme použít namodralé tvrdé osvětlení kryptonovými baterkami a čelovkami, tím dosáhneme dramatických kontrastů, místy až komiksového vyznění. Neosvícená místa obrazu budou pomáhat zvyšovat napětí a pocit nejistoty skrývá," plánuje autor.

"Labyrint je vstupem do žánru, který se u nás v posledních letech příliš neobjevuje," říká Lucie Straková s tím, že jde o temný thrillerový příběh s hororovými prvky.

"Divák má postupně dojem, že se ve filmu opakují ohraná klišé s mírně duchařskou tematikou, ukáže se ale, že vše je až po dahlovsku jinak," láká zase Houška.

Film se má natáčet v Praze a sklepeních Znojma; do kin by měl vstoupit už 22. ledna 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy