Lucerna bude světélkovat medúzami jako Tokio

Kamil Fila Kamil Fila
10. 1. 2008 15:32
V metropoli startuje přehlídka japonských filmů

Praha -  Šest snímků, jež mají postihnout různorodost japonské kinematografie, nabízí od čtvrtka přehlídka EIGASAI 2008.

Na rozdíl od přehlídky FilmAsia, jež uvádí i snímky z Hongkongu, Jižní Koreje či Tchajwanu, se EIGASAI věnuje pouze japonským titulům.

Šestici snímků vybrala The Japan Foundation ve spolupráci s Velvyslanectvím Japonska na základě doporučení Asociace japonských filmových kritiků. Přehlídka je pak výsledkem spolupráce japonské i české strany, již zastupuje Česko-japonská společnost.

Foto: archiv

Ve výběru se setkáme s poetickými, realistickými i dynamicky stylizovanými tituly; všem je vlastní výrazný umělecký vklad originálních autorských osobností.

Zřejmě nejatraktivnějším titulem bude mládežnický Go! režiséra Isaa Yukisady z roku 2001 - o středoškolském studentovi, který se věnuje boxu, má rád comicsy a je nešťastně zamilovaný. Navíc má zásadní handicap, je napůl Korejec, což v rasově superčistém japonském národě vyvolává podezření.

Netradiční zážitek slibuje nezávislý snímek Světlá budoucnost (2002) režisérské hvězdy Kyoshiho Kurosawy, v němž se mísí prvky flákačské poetiky, příběhu o zločinu a téměř surrealistických obrazů - jako když mladíkům do kanálu sklouzne světélkující medůza, která se zde rozmnoží a Tokio pak po nocích světélkuje.

Foto: archiv

Od veterána Kaneta Shindoa můžeme vidět film Epizodní herec (2000) o muži, který hrál za svůj život 250 vedlejších rolí ve filmech a nikdy nechtěl ani nemohl vyniknout; nicméně jde do všeho naplno - do pití i milostných dobrodružství.

I komorní drama Ženy v zrcadle z roku 2002, vyprávění o ženách snažících se rekonstruovat svou (zřejmě) společnou minulost, pochází od zavedeného tvůrce, Yoshihigeho Yoshidy.

Film Realismus (2003) Nobuhira Yamashity pak líčí vesnický milostný příběh, který kdosi sice prožil, ale celkově je dosti neuvěřitelný.

Poslední, šestý film přehlídky Zhluboka dýchat! od Tetsua Shinohary vykresluje skupinový portrét lidí, kteří přijeli na inzerát sbírat cukrovou třtinu na Okinawu; nejen kvůli penězům, ale aby si také odpočinuli od civilizace a nalezli sami sebe.

Vstup na jednotlivé filmy je 70 kč, permanentka přijde na 200 kč.

Součástí doprovodného programu bude v sobotu Japonský den v Lucerně;  od 13 do 18 00 v Mramorovém sále budou probíhat vzdělávací přednášky.

 

Právě se děje

Další zprávy