Luc Besson vyměnil zabijáky za skřítky

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 3. 2007 0:00
Praha - Film Arthur a Minimojové představuje další z mnoha tváří Luca Bessona. Muž, který umí brak i umění, se tentokrát pouští do souboje s Pixarem.
Arthur a Minimojové
Arthur a Minimojové | Foto: Bioscop

Film zaměstnal více než tři sta lidí, kombinuje hrané a animované sekvence a jde o největší evropský projekt tohoto typu s rekordním rozpočtem.

"Ano, pětašedesát milionů euro je hodně peněz a první dva roky jsme ho museli financovat sami. Není snadné přesvědčit potenciální partnery pět let před uvedením filmu do kin," vysvětluje Besson, který je podepsán jak pod klasikami svého žánru jako Leon nebo Pátý element, tak spotřebními komediemi jako Taxi nebo Wasabi.

Arthur a Minimojové
Arthur a Minimojové | Foto: Bioscop

Přitom Besson přiznává, že v animovaných filmech vede studio Pixar a v patách má Dreamworks. "Než abych jim fušoval do práce, chtěl jsem vyzkoušet něco nového. V našem filmu jsou animované loutky na 3D scéně vytvořeny podle skutečných reálných postav a světů," vysvětluje s tím, že výsledkem je velmi kvalitní obraz.

"To je naše zbraň, jak velkým animátorským studiím konkurovat, přestože jsme proti nim úplní trpaslíci," dodává muž, který prý technologiím nerozumí, nemá e-mail a inspiruje se tím, co kolem sebe vidí ve skutečnosti,.

"O animaci jsem před natáčením nevěděl absolutně nic. Byl jsem naprostý nováček, ale přistupoval jsem k tomu jako k jakémukoli jinému filmu. Chtěl jsem vystavět příběh a vytvářet postavy."

Arthur a Minimojové
Arthur a Minimojové | Foto: Bioscop

Film vychází z jeho vlastních knih, které vyšly už ve čtyřiatřiceti  zemích světa včetně Česka.  Už v roce 2004 Arthur a Minimojové, předloni Arthur v Zakázaném městě, loni pak Arthur a Maltazardova pomsta. Ve Francii jsou velmi oblíbené, i díky tomu nasbíral film před Vánoci přes tři miliony diváků.

I filmy vzniknou tři. V prvním je hrdinovi Arturovi deset. Tráví prázdniny u babičky na venkově a a jeho život by byl idylický jako dřív, kdyby nezačalo hrozit zabavení domku. Šancí na záchranu je dědečkův poklad.

Dědeček byl totiž inženýr a cestovatel, který získal v Africe přátelství kmene velkých lidí a jako dar od nich drahokamy, které by teď babičce jistě pomohly, jenže děda před čtyřmi roky záhadně zmizel.

Arthur a Minimojové - plakát filmu
Arthur a Minimojové - plakát filmu | Foto: Bioscop

Naštěstí v jeho knihovně najde Arthur starý cestopis a vzkaz. To ho přivede na stopu Říše minimojů, roztomilých skřítků. Arthur se tedy stane jedním z nich a vydá se na cestu za pokladem i zmizelým dědečkem.

Společnost mu dělají noví kamarádi - půvabná, nicméně domýšlivá a panovačná princezna Selenia a její nemotorný a závistivý bratr Betameche. Tady jsou animovaní - ale ve scénách z reálného světa je hrají herci.

Arthura hraje Freddie Highmore, známý z filmu Karlík a továrna na čokoládu, jeho babičku Mia Farrowová. A důvody, které ji přesvědčily, aby vstoupila do projektu částečně animovaného snímku?

"Mám hned tři důvody: Luc Besson, Luc Besson a Luc Besson!" říká. "Jeho práce je mi velmi sympatická a přišlo mi skvělé mít možnost si ji přímo vyzkoušet."

O další hvězdy ale Češi díky dabingu přijdou. Místo Madonny nadabovala Princeznu Selenii Lucie Vondráčková, Maxe po Snoop Doggovi přebral Tomáš Juřička a místo Davida Bowieho musíme vzít zavděk Alešem Procházkou.

Už při castingu prý brali tvůrci v čele s Bessonem v potaz fakt, že Arthur je koncipován jako trilogie. "Při výběru herců musíte zvažovat nejen jejich talent, ale i osobnost. Musí jít o lidi, se kterými budete rádi pracovat i za deset let. Z toho důvodu byla skvělá Mia i Freddie," říká režisér.

 

 

Právě se děje

Další zprávy