Lovci pokladů marně předstírají inteligenci a vtip

Kamil Fila Kamil Fila
15. 2. 2008 15:30
Hit s Cagem dokazuje hlad po novém Indianu Jonesovi
Lovci pokladů
Lovci pokladů | Foto: Falcon

Recenze - Že se lidé u filmů chtějí bavit, je jasné, a v principu proti tomu netřeba nic namítat. Otázka ale je, proč někdy musejí vzít zavděk něčím tak převařeným, mátožným a nesmyslným, jako jsou Lovci pokladů: Kniha tajemství.

Kdyby něco podobného vysílala Prima v sobotu v deset dopoledne, všichni by měli pocit, že se zeměkoule otáčí, jak má. Ve chvíli, kdy takový film přichází do zdejších kin s tím, že v Americe už utržil přes 200 milionů dolarů, zdá se být se světem něco v nepořádku.

Lovci pokladů se zapadající hvězdou Nicolasem Cagem jsou především důkazem, že Indiana Jones už dlouho zahálí a my se musíme spokojovat s náhražkami z pytlíku typu Mumie či Šifra mistra Leonarda.

Ano, i Indiana Jones je pseudovědecký, obsahuje množství faktografických chyb, používá laciné mystické motivy a pracuje s relikviemi svatokrádežně, jenže má styl, atmosféru - a jeho svět je funkční podle svých vlastních pravidel.

A především, hrdina je uvěřitelně zábavný a akce zábavně neuvěřitelná. To Šifra se bere vážně a je nechtěně směšná, akce nulová. Lovci pokladů se zase tváří strašně nezávazně, ale jsou v jádru nudní a jejich svět není postaven na nadsázce ani odkazech k brakové produkci.

Lovci pokladů se - i podle producentů - snaží naznačovat, že jsou alternativní učebnicí historie a mají šanci poučit diváky o netušených zajímavostech. Ve skutečnosti jsou výchovní jako show s Muppety nebo Dáda s žížalou Julií.

Akce je tu tak málo a je tak nenápaditá, že recenzenta ani nebaví vymýšlet posměšná přirovnání. Jedna automobilová honička v půlce a na konci nějaké to hopsání v kobkách a brodění ve spoustě vody, které tam je asi proto, že jeden ze dvou kameramanů se jmenuje Amir Mokri.

Foto: Falcon

Hrůza jímá, že Kniha tajemství je už druhý díl série. První film byl stejně průměrný a bohužel není vyloučeno, že bude následovat i třetí. Jistě, spravedlivě se musí uznat, že tu je pár povedených vtipů a situačních gagů a od diváků se aspoň očekává, že trochu znají americké reálie, v tomto nejde o naprostý výplach mozku. Jen kdyby ta zápletka nepocházela z Marsu a netvářila se, že se odehrává na planetě Zemi právě dnes v reálném světě...

Cage hraje přerostlého šprta Bena Gatese posedlého tím, že historie lidstva je postavená na konspiracích a šifrách. Kupodivu se těmi bludy dokáže slušně uživit a požívá značného renomé.

To však utrpí trhlinu, když se zjistí, že jeho pra pra pra předek byl údajně strůjcem atentátu na prezidenta Lincolna. Ben se tedy rozhodne očistit rodinné jméno a vyrazí na misi, která svou vykonstruovaností není už ani impossible, ale prostě jen absurdní.

Děj je složen z nelogických scének, kdy někdo na jedné ze tří existujících Soch svobody objeví nápis typu "orel na jasné obloze krouží okolo" - z čehož vyvodí, že orel má dvě křídla a my doma máme dva kulaté stolky, čili v nich asi něco bude.

Případně ty stolky má britská královna a prezident USA, kterého je potřeba k získání další informace unést, aby se nevykroutil, kdyby měl rozhovor proběhnout na formální úrovni. A tak dál až do zblbnutí.

Foto: Falcon

Lovci pokladů scenáristickými veletoči a vruty získávají pomyslný primát nejstupidnějšího filmu, který přitom předstírá hlubokou inteligenci. Ona zásadní potíž přitom tkví v tom, že nejde o onen kýžený typ hrozně špatného béčka, které je už zábavné. S tím by se šlo smířit mnohem snadněji.

Není jasné, zda za výsledek vyblinkaný z jakékoli přijatelné žánrové podoby může kohorta pěti scenáristů, kteří zřejmě vyhlásili stávku zdravému rozumu mnohem dřív než jejich kolegové stávku studiím.

Šedivost snímku můžeme ale asi nejvíc připsat na vrub režisérovi Jonu Turteltaubovi, který už léta plodí ničím neoslňující kousky jako Zatímco jsi spal, Fenomén či Instinkt.

Na plátně se přitom promenáduje spousta výborných herců; Helen Mirrenová, Ed Harris, Harvey Keitel či Jon Voight, ale zbytečně plýtvají talentem. Vedle nich se ovšem vyskytuje stvoření jménem Diane Krugerová -  žena, která má obličej tak bezvýrazný, že by při sestavování policejního identikitu vyšla prázdná stránka.

Foto: Falcon

Jakékoli varování ale zřejmě nemá cenu. Fajnšmekři si počkají do května na Indianu Jonese a ti, kteří berou zavděk filmovými fastfoody, půjdou na Lovce pokladů. Nechť si pak ale nestěžují, že jim ten obarvený polystyren nechutnal.

 

National Treasure: The Books of Secrets, USA, 2007. Režie Jon Turteltaub, scénář Mariance Wibberleyová, Cormac Wibberley, Ted Elliot, Terry Rossio, Gregory Poirier, hudba Trevor Rabin, hrají Nicolas Cage, Diane Krugerová, Justin Bartha, Helen Mirrenová, Ed Harris, Harvey Keitel, Jon Voight a další. 124 minut, distribuce Falcon. Česká premiéra 14. února.

 

Právě se děje

Další zprávy