Američané neuvidí film o lovení lidí, Universal ho zrušil po Trumpově kritice

Reuters Reuters, Guardian
11. 8. 2019 15:59
Studio Universal Pictures včera oznámilo, že ruší film nazvaný Lov. Satirický thriller měl vyprávět o skupině Američanů, kteří padnou do zajetí a jsou loveni i zabíjeni jako zvěř.
Českou premiéru by Lov měl mít 26. září. | Video: Movieclips Trailers

Firma snímek nejprve jen přestala propagovat, nyní oznámila, že ho do kin vůbec neuvede. Stalo se tak zřejmě kvůli kritice ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa a po dvou nedávných incidentech v El Pasu a Daytonu, kde dva střelci zabili dohromady 31 lidí.

Universal Studios, vlastněné nadnárodním konglomerátem Comcast Corporation, chtělo snímek do biografů poslat 27. září. Česká distribuční společnost CinemArt uvede Lov o den dříve.

"Stojíme za našimi filmaři a dál budeme distribuovat snímky smělých, vizionářských tvůrců, k nimž patří i autoři tohoto satirického společenského thrilleru. Chápeme ale, že teď na premiéru není vhodná doba," vysvětlil mluvčí amerického Universalu.

Prezident Trump v pátek na Twitteru kritizoval "hollywoodské liberály", aniž by ho jmenoval, zmínil jeden konkrétní chystaný snímek. "Film, který přijde do kin, byl vyroben proto, aby podnítil vášně a způsobil chaos," napsal Trump a Hollywood označil za "opravdové rasisty".

Při pátečním setkání s novináři pak kritiku ještě rozvedl. "V Hollywoodu jsou fakt strašní. To, co s tímhle filmem dělají, je pro naši zemi velmi nebezpečné. Hollywood naší zemi dělá pořádně medvědí službu," citoval Trumpa britský deník Guardian.

Podle něj se ke kritice Lovu přidala také moderátorka Ainsley Earhardtová z Trumpova oblíbeného televizního pořadu Fox & Friends.

Betty Gilpinová ve filmu Lov.
Betty Gilpinová ve filmu Lov. | Foto: Universal Pictures

Z dosud zveřejněných trailerů vyplývá, že film režiséra Craiga Zobela měl vyprávět o skupině zámožných padouchů, kteří vždy zajmou skupinu Američanů a proti jejich vůli je pak pro zábavu loví.

Britská BBC tvrdí, že v satirickém filmu "liberálové loví Trumpovy stoupence". Tvůrci prý tímto způsobem chtěli poukázat, nakolik je americká společnost rozdělená.

Oborový časopis Hollywood Reporter, jehož redaktoři četli scénář Lovu, napsal, že v jedné scéně například boháč označí lovené Američany za "politováníhodné" osoby, v angličtině "deplorables".

Toto přídavné jméno má v USA politické konotace. Roku 2016 ho v kampani použila tehdejší prezidentská kandidátka za Demokratickou stranu Hillary Clintonová, když řekla, že polovina příznivců jejího republikánského protivníka Trumpa patří do "skupiny politováníhodných" lidí, kteří jsou rasisti, homofobové, sexisti, xenofobové nebo islamofobové.

Od té doby se někteří Trumpovi příznivci hrdě hlásí právě k přízvisku "politováníhodní".

Ve snímku Lov účinkují Betty Gilpinová známá ze seriálu Glow, dále držitelka dvou Oscarů za snímek Million Dollar Baby Hilary Swanková nebo zpěvačka a herečka Emma Robertsová.

Film vyrobila společnost Blumhouse Productions, podepsaná pod populárními horory jako šest let starou Očistou nebo předloňským Uteč, nominovaným na čtyři Oscary.

Trailery na Lov, plné střelných zbraní a násilných scén, se americkými médii šířily také uplynulý týden, kdy se země vyrovnávala se dvěma případy masové střelby včetně toho v El Pasu ve státě Texas. Tam střelec zabil 22 lidí včetně mnoha Hispánců. Vyšetřovatelé útočníka spojují s protiimigračním prohlášením, které se krátce před masakrem v El Pasu objevilo na internetu. Manifest mluví o útoku jako odpovědi na "hispánskou invazi do Texasu".

 

Právě se děje

Další zprávy