Lorenová natočí muzikál o svém mrtvém manželovi Pontim

Kamil Fila Kamil Fila
11. 6. 2008 14:30
Její muž patřil k největším filmovým producentům
Sophia Lorenová a Carlo Ponti
Sophia Lorenová a Carlo Ponti | Foto: Aktuálně.cz

Řím - Proslulá, nyní čtyřiasedmdesátiletá italská herečka Sophia Lorenová se stále vzpamatovává z loňské smrti svého dlouholetého manžela, producenta Carla Pontiho.

A v rámci osobní terapie se rozhodla natočit svému muži na počest snímek, který by oslavil jeho práci ve stylu, jímž proslul právě on. Tedy mezinárodní koprodukcí se světovými hvězdami v hlavních rolích v příběhu, který je vlastně filmem o filmu.

Sophia Lorenová a Carlo Ponti
Sophia Lorenová a Carlo Ponti | Foto: Aktuálně.cz

Syžet nákladného muzikálu Nine vychází z klasického semiautobiografického díla Federica Felliniho 8 a půl - o režisérovi Guidovi Anselmim v podání Marcella Mastroianniho, který na vrcholku své kariéry neví, o čem má natočit svůj další film, a ani neví, která žena jeho života je pro něj důležitější.

Sestava slavných osudových žen

Ponti za svůj život produkoval přes 150 filmů, nicméně 8 a půl mezi nimi nebyl. S Fellinim však spolupracoval několikrát; společně získali Oscara za Silnici (1954) a později se setkali  ještě na povídkovém snímku Boccaccio ´70 (1962).

A nyní se ve "čtvrt-biografickém" snímku jejich persony opět protnou. V příběhu o nerozhodném režisérovi pojmenovaném Guido Contini. Ženy jeho života by si měly zahrát následující herečky: jeho manželka Louisa bude mít tvář Marion Cotillardové, která nedávno zazářila v roli Edith Piaf, za níž získala Oscara, Césara a trochu bizarně i Českého lva.

Milenku Carlu ztvární španělská femme fatale Penélope Cruzová a jeho múzu a chráněnku Claudiu s největší pravděpodobností Nicole Kidmanová.

Penélope Cruz
Penélope Cruz | Foto: Reuters

Sama Sophia Lorenová má pro sebe přichystánu roli Guidovy matky, pro Guidovu asistentku si vyhlédla šarmantní charakterní herečku Judi Denchovou (populární především jako M z posledních bondovek).

Muzikál až na krev

Pro hlavní roli Guida byl osloven Daniel Day-Lewis, který nedávno zářil v oscarovém dramatu Až na krev. Herec proslulý tím, že se v každé nové roli snaží být úplně jiný než v těch předchozích, se však nyní bude muset rozhodnout mezi dvěma muzikály.

Kromě Nine, který mu nabízí Lorenová, si jej vyhlédli i tvůrci remaku My Fair Lady, kde by byl profesorem Higginsem. Lízu Doolittleovou si tu každopádně vyzkouší Keira Knightleyová, což už teď budí pozdvižení mezi fanoušky původní verze.

Nová My Fair Lady zatím nemá hotový zbytek obsazení ani vybraného režiséra - spekuluje se o Martinu Scorsesem či Stevenu Spielbergovi, zatímco Nine už má vybraného Roba Marshalla, který se proslavil oscarovým muzikálem Chicago. Na rozdíl od Spielberga a Scorseseho má tedy z žánrem zkušenosti.

Daniel Day-Lewis
Daniel Day-Lewis | Foto: Aktuálně.cz

Zláká chameleóna Day-Lewise role, kde má zaručené dobré partnerky, nebo se vrhne do neznáma s problematickou hvězdičkou? Ať tak, či onak, muzikál Nine vznikne.

Producentský všežravec

Lorenové se pro film, který z menší části životopisně a z větší části fantazijně pokusí vyprávět o slavném producentovi (přetransformovaném do režiséra), sehnala rovněž slavného producenta - Harveyho Weinsteina. Ten má v současnosti v zásobě ještě pokračování Ramba, Sin City a remake Sedmi samurajů.

Co do profilu si jsou s Carlem Pontim v něčem podobní. Chorobní workholici, experimentátoři a „všežravci". Ponti i Weinstein mají ve svém portfoliu jak výsostně umělecké filmy, tak nejhrubší komerci, filmy kultivované i lechtivě skandální.

Pontimu vděčí filmový svět nejen za Felliniho, ale i za snímky Jeana-Luca Godarda (Žena je žena, Karabiniéři, Pohrdání) či Michelangela Antonioniho (Zvětšenina, Zabriskie Point). Zodpovědný je i za slavný debut Agnes Vardové Cléo od 5 do 7 či za Hoří, má panenko Miloše Formana, což byla naprosto ojedinělá koprodukce Západu a východního bloku.

Sophia Lorenová a Carlo Ponti
Sophia Lorenová a Carlo Ponti | Foto: Aktuálně.cz

Nominaci na oscara získal ještě za Doktora Živaga s Omarem Sharifem a na domácím italském trhu bodoval s mnoha filmy, v nichž hrála právě jeho životní partnerka Lorenová (Manželství po italsku, Včera, dnes a zítra).

Manželství po italsku

Vystudovaný právník Ponti začínal coby producent ve 40. letech a oficiálně odešel ze showbyznysu na konci 70. let; pak už se vracel jen sporadicky k produkování menších projektů pro televizi.

Lorenová potkala Pontiho ve svých patnácti a stal se pro ni osudovým mužem. Jejich čtyřicetileté manželství však prošlo obdobím těžkých zkoušek.

Ponti se kvůli Lorenové rozvedl se svou manželkou roce 1957, ale protože tak učinil v Mexiku, italské úřady a katolická církev neuznaly nové manželství a po pěti letech svazek anulovaly.

Sophia Lorenová a Carlo Ponti
Sophia Lorenová a Carlo Ponti | Foto: Aktuálně.cz

Ponti byl obviněn z bigamie a musel žít v exilu ve Spojených státech, než se podařilo pro jeho bývalou manželku získat francouzské občanství a poté provést rozvod řádným způsobem. V roce 1966 se Ponti a Lorenová tedy mohli konečně oficiálně vzít, byť obřad byl pouze civilní a odehrál se ve francouzském Sévres.

Lorenová ve veřejném projevu oznámila, že smrt manžela pro ni byla "devastující" a že je nyní šťastná, že na jeho počest může natočit film a zvlášť americký muzikál, což je žánr, v němž si vždy přála hrát. "Nemohu se dočkat, až začneme."

 

Právě se děje

Další zprávy