Loňský DVD král Shrek poslal na smrt videokazety

Jitka Gráfová
12. 2. 2008 17:01
2007: Češi si koupili 2,6 milionu filmů na discích
Foto: Bontonfilm

Praha - Třetí pokračování příběhů o Shrekovi se stalo v Česku nejprodávanějším DVD za loňský rok. Půjčovny zaznamenaly pokles a staré dobré VHS se už uložily k věčnému spánku.

Zlobří rodinku si dohromady pořídilo přes 62 tisíc lidí nebo půjčoven; v závěsu za ní je Harry Potter a Fénixův řád s číslem přes 54 tisíc.

Bronzovou příčku okupuje Johnny Depp s filmem Piráti z Karibiku 3: Na konci světa. Spokojen může být i Jan Svěrák, DVD Vratných lahví se prodalo přes 33 tisíc.

Tato čtveřice se prosadila i do žebříčku za období 1997 až 2007: Shrek 3 obsadil páté a Vratné lahve 19. místo.  Zdeněk Svěrák ve výkupu lahví tak  předběhnul Simpsonovy ve filmu s 30 tisíci disky.

V "menším žebříčku" počtu DVD prodaných do půjčoven vede Casino Royale před snímkem Bitvou u Thermopyl a Miami Vice. "Že byl nejprodávanější ve videopůjčovnách,  ale neznamená, že byl nejpůjčovanější," upozorňuje Pavel  Borowiec ze společnosti DVD Group.

Češi měli loni z čeho vybírat

Počet nově uvedených titulů přesáhl poprvé od uvedení formátu na trh hranici tisíc novinek, přesně 1070 premiér. Znamená  to oproti roku 2006 nárůst dvacet procent.

Miami Vice - Colin Farrell a Jamie Foxx
Miami Vice - Colin Farrell a Jamie Foxx | Foto: Bontonfilm

Do prodejen a půjčoven se celkově prodalo 2 949 969 kusů, to je nárůst 14 procent. Do obchodů to bylo 2,652 milionu,  do půjčoven 298 092 disků.

Velkoobchodní trby loni dosáhly 672 391 miliónů - což je druhá nejvyšší suma během kalendářního roku od zavedení formátu DVD video.

Loňský rok překonal i další rekordy. Listopad 2007 se stal vůbec nejúspěšnějším měsícem v prodeji DVD video s počtem 513 840  kusů; poprvé se prodalo přes půl miliónu kusů.

Naopak víc Češi zanedbávají půjčovny; samozřejmě i kvůli stahovaní z internetu. Nákup tak poklesl  o osm  procent. A krušnější časy je teprve čekají.

"Videopůjčovny se budou muset více zaměřovat na novinky, pokud to neudělají, tak mnohé z nich skončí a vydrží jen ty nejsilnější. Už teď se dostávají do konkurenčního tlaku," míní Borowiec.

Hitem roku je DVD k novinám

Podepíše se na tom i hit roku: distribuce DVD jako součást deníků. Podle údajů První novinové společnosti se touto cestou objevilo na trhu 260 titulů a 59 milionů disků.

"Tyto tržby zhruba nahradily distributorům videa příjmy z VHS, které se přestalo prodávat, a ztráty z digitálního pirátství po roce 2004," říká Borowiec.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Mezi nejprodávanější tituly jako příloh novin se zařadily především české tituly jako Ať žijí duchové, Pelíšky nebo S tebou mne baví svět a Vesničko má středisková.

Přesné číslo prodaných titulů ani tržeb První novinová zveřejnit nechtěla, podle Borowiecova odhadu je to 873 milionů. Každopádně to ale podle něj to nemá vliv na zájem o premiérové tituly DVD v obchodech.

Nové tituly se zato definitivně přestaly objevovat na VHS video; probíhá už jen omezený výprodej za minimální ceny.

 

Právě se děje

Další zprávy