Loni přišlo do českých kin 13 milionů lidí, tržby jsou rekordní. Bodovali Mimoni i Star Wars

ČTK ČTK
19. 1. 2016 12:49
V loňském roce přišlo do tuzemských kin téměř 13 milionů diváků, nejvíce od roku 2010. Provozovatelé kin zaznamenali rekord z hlediska tržeb, když diváci v jejich pokladnách nechali téměř 1,67 miliardy korun. Nejnavštěvovanějším filmem loňského roku se stali animovaní Mimoni.
Foto: Universal Pictures

Praha – Češi si loni opět našli cestu do kin. V roce 2015 utratili za filmy rekordní 1,67 miliardy korun.

"Rok 2015 byl silný hlavně díky zahraničním blockbusterům, které lidé zatoužili vidět na velkém plátně. Určitý podíl na úspěchu bude mít ale také příznivý vývoj naší ekonomiky, díky němuž si mohou lidé dovolit návštěvu kina častěji," uvedl Marek Jeníček, managing director největší distribuční společnosti v ČR CinemArt.

Nejnavštěvovanějším filmem loňského roku se stali animovaní Mimoni. Na animovaný příběh těchto žlutých mužíků přišlo bezmála 831 tisíc lidí, tržby činily téměř 109,9 milionu korun.

Následuje erotický snímek Padesát odstínů šedi, jejž v kinech zhlédlo přes půl milionu lidí. Na třetím místě je stále promítaný velkofilm Star Wars: Síla se probouzí, který do konce roku 2015 navštívilo více než 478 tisíc diváků.

Nejnavštěvovanější český film Život je život je s 258 tisíci diváky na 12. místě žebříčku návštěvnosti. Na domácí tituly dorazilo vloni o 368 tisíc diváků méně než v roce 2014.

Letošní rok by měl být podle filmařů z hlediska tuzemské tvorby úspěšnější. Do kin právě vstupuje Lída Baarová, v prvním čtvrtletí pak ještě přijde pohádka Řachanda s Bolkem Polívkou nebo Teorie tygra s Jiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou.

Trailer k filmu Lída Baarová
 

Právě se děje

Další zprávy