Londýn viděl nového Pottera. Na Fénixův řád pršelo

kul,ČTK
3. 7. 2007 21:54
Pátý film o Bradavicích měl premiéru
Rupert Grint, představitel Rona Weaslyho, přichází na premiéru
Rupert Grint, představitel Rona Weaslyho, přichází na premiéru | Foto: Reuters

Londýn - Provazy hustého deště provázely hvězdy pátého filmu o Harrym Potterovi a jeho fanoušky na úterní premiéře filmu v kině Odeon na Leicesterském náměstí v Londýně. Na rozdíl od tenisového mistrovství ve Wimbledonu se ale tady nepřerušovalo.

"Někdo by jim měl něco říci, nebo si ublíží," zavtipkoval na adresu oddaných vřískajících fanynek představitel hlavní role Daniel Radcliffe.

"Pořád ještě stojím," pochvaloval si pak po sérií rozhovorů s televizemi z mnoha končin světa.

Film se sice poprvé oficiálně promítal v Tokiu, kde má Radcliffe a Harry Potter obrovský počet fanoušků, ale ta pravá premiéra je podle Radcliffa právě tady: "Leicesterské náměstí má přeci jen svou atmosféru," řekl. "Myslím, že to jde skvěle," pochvaloval si Rupert Grint alias Ron.

"Světová premiéra je vlastně tady. V Tokiu to byla místní, japonská premiéra na tamním, pro nás velmi důležitém trhu," vysvětlil producent David Heyman. Provazy deště hrají důležitou roli i v tomto převážně temném díle o dozrávání Harryho a jeho přátel. Ale takovou moc, aby je přivolal i na Leicesterské náměstí, prý producent neměl. "Kéž by," povzdechl si.

Kromě Radcliffa, Grinta, Emmy Watsonové a dalších hvězd přišla na dnešní premiéru také poněkud unaveně vypadající autorka celé ságy Joanne Rowlingová. Před časem odevzdala do tisku poslední díl série a nyní už jen čeká, jak bude veřejností a kritikou přijat. O zájem se každopádně bát Vyjde 21. července a stal se už "nejpředobjednávanější" knihou na světě - na internetovém Amazonu si ho doteď zamluvilo 1,6 milonu lidí.

Úterní večer ale patřil Fénixovu řádu. "My chceme Dana," pokřikovala skupina dívek, které podle plakátu přijely až z Brazílie. "Dane, vezmi si nás," střílela si z nich vlastními plakáty skupina tří chlapců, prý z Bournemouthu.

Svou "klaku" tu měl i Ron, kterému film umožnil v šestnácti opustit školu a nedávno dokonce koupit si vlastní auto - zmrzlinářský vůz. "Je to skvělé, vzadu to má kuchyňku a páky na zmrzlinu. Nádhera," pochvaloval si investici.

 

Právě se děje

Další zprávy