Letošní AniFest připomene loutky a Jiřího Trnku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 1. 2012 9:44
Teplický festival se rozšíří do historického Duchcova
Jiří Trnka: Ruka
Jiří Trnka: Ruka | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Oslavu 100 let od narození Jiřího Trnky, program věnovaný filmové loutce, retrospektivu britské a estonské animace a stovky soutěžních filmů nabídne mezinárodní festival animovaných filmů AniFest.

Jeho 11. ročník bude od 26. dubna do 1. května v severočeském lázeňském městě Teplice. Pehlídka se poprvé rozšíří do historického města Duchcov, kde animace promění atmosféru slavného zámku.

Foto: Aktuálně.cz

"AniFest letos představí tradiční i současný loutkový film ve všech jeho podobách a oslaví jednoho z nejslavnějších světových tvůrců, plzeňského rodáka Jiřího Trnku, od jehož narození uplyne 24. února 2012 sto let. Filmové loutce a loutkovému filmu proto bude věnována významná část programu včetně toho doprovodného," uvedli organizátóři.

Do mezinárodní soutěže dorazilo bezmála 1600 filmů z 66 zemí světa. V těchto dnech pracuje výběrová komise složená ze zástupců festivalu a tvůrců na selekci těch nejzajímavějších, které budou soutěžit v jedné z jedenácti soutěžních kategorií. Hodnocení skončí koncem ledna, kdy bude zveřejněn seznam vybraných filmů. 

Mezinárodní soutěž AniFestu nabídne jednu novinku - kategorii nenarativních a experimentálních krátkých animovaných filmů.

Kihachiro Kawamoto
Kihachiro Kawamoto | Foto: Aktuálně.cz

Za letošním vizuálem i festivalovou znělkou stojí Matyáš Trnka, vnuk Jiřího Trnky a student katedry animace FAMU. Upozornil na sebe například krátkým snímkem Absurp z roku 2009. Námětem znělky coby reminiscence na slavného dědečka jsou zejména hrdinové z Trnkova posledního filmu Ruka (harlekýn s typickou hlavou a lidská ruka).

Téma loutky se pak ve vizuálu projevilo skrze „kostřičky" - součástky, ze kterých jsou loutky tvořeny a které divákům běžně zůstávají skryty.

V rámci připomenutí celosvětového dědictví Jiřího Trnky AniFest chystá retrospektivu japonského tvůrce Kihachiro Kawamota, který se jako jeho žák přímo inspiroval jeho tvorbou.

Na propojení s loutkovou či obecněji stop-motion animací organizátoři mysleli i při výběru čestného prezidenta a porotců. Prezidentem je pro rok 2012 Barry Purves, jeden z nejvýraznějších tvůrců britské loutkové animace, režisér a scenárista, který se věnuje filmu i divadlu a také pedagogické činnosti.

Barry Purves
Barry Purves | Foto: Aktuálně.cz

V porotě pro krátké a celovečerní filmy zasedne Will Vinton, držitel Oscara za snímek Closed Mondays a tvůrce techniky plastelínové animace clay-motion. Současnou českou loutkovou animaci bude v porotě zastupovat režisér a výtvarník Michal Žabka (přispěl povídkou Účetní a víla do celovečerního filmu Autopohádky).

Proměnám a možnostem filmové loutky se bude věnovat britský teoretik a historik animace Paul Wells, který představí retrospektivu britské stop-motion animace, nebo zástupci polského studia SE-MA-FOR.

Retrospektiva estonské národní kinematografie zakončí na AniFestu 2012 tříletou Pobaltskou misi. Nebudou chybět ani připravované projekty animované tvorby, novinky světové distribuce nebo multimediální show s využitím animace.

Bližší informace o programu festivalu najdete na webových stránkách www.anifest.cz.

Čtěte také:
Rekordní projekcí na stadionu začal teplický AniFest

 

Právě se děje

Další zprávy