Letopisy Narnie přece jen budou mít další kapitolu

Pavel Turek, tur
31. 1. 2009 20:40
Ságu podle C.S. Lewise od Disneyho převzal Fox
Záběr z filmu - Anna Popplewell je nejlepší ve střelbě z luku. Všimněte si červených šípů.
Záběr z filmu - Anna Popplewell je nejlepší ve střelbě z luku. Všimněte si červených šípů. | Foto: Walt Disney Studios

Los Angeles - Nejdřív mělo být, pak zase ne, a teď znovu ano, ale s někým jiným. Studio Disney dlouho koketovalo, zda se pustí do třetího dílu ságy Narnie, ovšem účetní bilance druhého dílu mu před koncem roku otevřela oči a od projektu ustoupilo.

Princ Kaspian totiž utržil pouhých 420 miliónů dolarů - což samozřejmě na první pohled není nijak znepokojující číslo, ovšem silně zaostává za úspěchem prvního dílu (745 milionů).

Celosvětový propad 48 procent na tržbách mezi oběma díly studio dostatečně vyděsil, zvlášť když výroba Prince Kaspiana - částečně natáčeného v Česku - byla o několik desítek milionů dolarů nákladnější než při úvodním filmu Lev, čarodějnice a skříň.

Disney oznámil, že z rozpočtových a organizačních důvodů od Narnie odstupuje, a zdálo se, že další z knih C. S. Lewise Voyage of the Dawn Treader (Plavba Jitřního poutníka) zůstane jen na poličce, protože společnost Walden Media bez silných partnerů nemohla natáčení rozjet. 

Adaptace se ale právě ujal 20th Century Fox a chce snímek do kin uvést už v roce 2010. Nicméně i Fox si chce dát pozor na financování: na rozdíl od Prince Kapsiana, jehož produkce převýšila 200 milionů dolarů, vyčlenil na přípravu třetího dílu pouze sumu 140 milionů.

Záběr z filmu - na plátně se to hemží všelijakými příšerami
Záběr z filmu - na plátně se to hemží všelijakými příšerami | Foto: Walt Disney Studios
Čtěte také:
Největší propadáky roku mají na triku Cage a Murphy
Narnie č. 2 zesiluje kýčovitost a militantnost ságy
Poskytujte daňové úlevy, volá Narnie z rudého koberce

Titulní trojici hrdinů sehraje stejné obsazení jako v předchozí části: Ben Barnes, Skandar Keynes a Georgie Henley. Zejména návrat hezounka Barnese ocení ječící děti, tedy hlavně dívky.

Přestože neúspěch Prince Kaspiana může signalizovat konec éry velkých fantasy filmů - už předloni se takto nestačila rozjet sága Zlatý kompas a poměrně brzy se uzavře celá série Harry Potter - producenti mají pro věc jiné vysvětlení.

Foto: Walt Disney Studios

Propad si zdůvodňují tím, že Princ Kaspian je také komerčně nejméně úspěšnou knihou se sedmidílné série C. S. Lewise. Plavba Jitřního poutníka je naopak považována za příběh s velkým potenciálem rodinného filmu, jehož cílem bude vrátit sérii magické prvky, jež byly přítomné v jedničce, ale ze dvojky se naprosto vytratily. 

Faktem zůstává, že Fox bude mít s Narnií co napravovat, protože Princ Kaspian byl podle kritiky velmi špatný film. Velkému množství lidí připadal kýčovitý, umělý, špatně zahraný, nepříliš svižně dovyprávěný a hlavně bez jakéhokoli kouzla.

Zůstala po něm jen pachuť militantně křesťanské propagandy, jež na plátně vyzněla mnohem nepřijatelněji než v původních knihách, kterých se po celém světě prodalo víc než 100 milionů.

To by mohl napravit nový režisér, který střídá tvůrce Shreků Andrewa Adamsona. Jitřního poutníka bude točit noblestní Angličan Michael Apted, který má na kontě bondovku Jeden svět nestačí i válečnou Enigmu a thriller Smrtící léčba, ale jeho doménou jsou spíš tradičně vyprávěné příběhy, ve kterých klade důraz na atmosféru a herecké výkony.

 

Právě se děje

Další zprávy