Letní Hollywood zaútočí stovkou filmů

Hej, Reuters
25. 4. 2006 18:00
Los Angeles - Na loňský úspěch Hvězdných válek asi Hollywood v létě nedosáhne, ale třeba mu pomůže aspoň Tom Cruise. Uvnitř: NOVÉ VIDEO.
Šifra mistra Leonarda
Šifra mistra Leonarda | Foto: www.imdb.com

Velká hollywoodská studia se pořád ještě vzpamatovávají z propadu návštěvnosti a nižších zisků loňského léta. Americké tržby činily 3, 6 miliardy dolarů, což byl nejslabší výsledek od roku 2001.

Léto přitom zpravidla v amerických kinech zajišťuje více než čtyřicet procent ročních zisků, ale publikum si loni našlo jiné cesty, jak utratit peníze: hraním videoher, surfováním po internetu a čekáním na levnější DVD.

Loni léto začalo křížovým tažením velkofilmu Království nebeské a pokračování Hvězdných válek Epizoda III. Pomsta Sithů.

Poseidon
Poseidon | Foto: WarnerBros

Lucasův film v USA vydělal přes 380 milionů dolarů, přesto nezvrátil pověst Hollywoodu coby skladiště pořád nudnějších historek. A tak letos Hollywood na léto chystá víc než  stovku nových akčních dobrodružství, komedií, dramat i rodinných filmů.

Poseidon vyprávějící o ztroskotání luxusního parníku je remakem filmu Dobrodružství Poseidonu z roku 1972. Do amerických kin vstupuje 12. května (do českých 13. července) a režisér Wolfgang Petersen slibuje více realističnosti i akce. "Je to studie lidí vystavených extrémnímu stresu z katastrofy, a reflektuje tak i strachy dneška," říká

Už 5. května startuje (v českých kinech o den dříve) třetí pokračování série Mission: Impossible - film plný explozí, bouraček aut, přestřelek a především čerstvého otce Toma Cruise v roli agenta Ethana Hunta. Tentokrát nejenže zachraňuje svět, ale navíc mu ničemný Philip Seymour Hoffman unesl ženu. Herec s ním právě objíždí Evropu.

V nejnovějším X-Menech se 25. května v rolích komiksových hrdinů vrací Hugh Jackman a Halle Berryová, ke kterým přibyly nové tváře, třeba Ellen Pageová. Hodně se čeká od závodnického Rychle a zběsile: Tokijská jízda (v Česku od 20. července) či od dalšího pokračování úspěšné série, filmu Superman se vrací.

Let číslo 93
Let číslo 93 | Foto: www.flight.93.net

Policajtský thriller Miami Vice s Colinem Farrellem a Jamie Foxxem, natočený podle slavného amerického seriálu, startuje v amerických kinech 28. července, v českých 17. srpna. A 9. srpna (v Česku 28. září) přichází Oliver Stone s filmem World Trade Centre, jemuž bude v Česku od 7. září předcházet tematicky podobný Let číslo 93.

Hollywood samozřejmě chystá i tajemství, humor a romantiku. "Vykopávákem" je 18. května (v českých kinech v rekordních 41 kopiích) Šifra mistra Leonarda, adaptace bestselleru Dana Browna.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže | Foto: Falcon

Režisér Šestého smyslu M. Night Shyamalan přichází 21. července (v Česku 14. září) s  Ženou ve vodě - filmem o muži, který objeví tajemnou bytost žijící pod jeho bazénem.

Johnny Depp se vrací 3. srpna coby pirátský kapitán Jack Sparrow ve filmu Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže. Animované filmy zastupuje od 15. června film Za plotem a od 13. července Auta.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

Zatímco v USA je léto tradičně hlavní filmovou sezonou, v Česku je to spíš naopak. Pokračuje samozřejmě stále rychlejší přísun amerických hitů vyvolaný mimo jiné obavou z pirátů. Přesto žádný ze zdejších  distributorů nechystá na léto premiéry českého filmu.

Poslední českou premiérou před prázdninami je tak 1. června komedie Všechno nejlepší. A hitem se jistě stane Hřebejkův film Kráska v nesnázích, který vstupuje do kin ovšem až po prázdninách - 7. září.

 

 

Právě se děje

Další zprávy