Letní filmová škola začne koncem července, uvede poslední film Jana Švankmajera

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 7. 2022 14:26
Letní filmová škola, jejíž 48. ročník se v Uherském Hradišti uskuteční od 29. července do 4. srpna, uvede světovou premiéru posledního filmu Jana Švankmajera. Ve snímku nazvaném Kunstkomora režisér otevírá dveře své kunstkomory na zámku Horní Staňkov a zve na procházku prostorem vlastní inspirace, řekla mluvčí přehlídky Lenka Horáková. Novinku uvede Švankmajerův dvorní producent Jaromír Kallista.
Jan Švankmajer.
Jan Švankmajer. | Foto: CinemArt

Režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger představí divákům v Uherském Hradišti dobové rodinné drama Slovo. Pojednává o dvojici manželů, jimž se koncem 60. let minulého století rozpadne vše, co doposud budovali. Na letošním karlovarském festivalu Parkanová se Slovem získala cenu pro režii.

"Šimon Holý uvede dva své filmy, v předpremiéře novinku A pak přišla láska…, ve které zpracovává témata ženství, mateřství a ezoteriky, a společně s Alenou Dolákovou i svoji prvotinu Zrcadla ve tmě. Režisér Jiří Havelka přiveze na Letní filmovou školu dokudrama Očitý svědek a v Respekt stanu bude diskutovat o vztahu filmu a divadla," doplňuje mluvčí festivalu.

V sekci nazvané Letní filmová škola uvádí budou moci diváci pošesté zvolit film, který později vstoupí do širší distribuce. Letos bude o pozornost bojovat dánská hořká komedie o bývalé královně krásy Miss Viborg. Dále to budou drama o rozvedené matce Na plný úvazek, oceněné na festivalech v Benátkách a Cannes, v programu je též rakousko-německý film Velká svoboda, který bodoval na Evropských filmových cenách. Herec Franz Rogowski v něm exceluje coby muž, jenž kvůli své homosexualitě přišel o svobodu pohybu, ne však o svobodu milovat.

Na webových stránkách Letní filmové školy je již zveřejněný program po jednotlivých dnech i sekcích, které se letos budou věnovat například španělskému režisérovi Luisi Buñuelovi, britské nové vlně, japonskému režiséru Šindžimu Sómaiovi, portugalské kinematografii, a novinkám z Česka, Slovenska, Polska i východní Evropy. "Přípravy festivalu finišují a kromě bohatého filmového a doprovodného programu či skvělých hostů chystáme i několik novinek," říká ředitelka přehlídky Radana Korená.

Odborný program se soustředí na nový koncept nazvaný Nová realita. "Každý den představíme projekty či témata, které otevřely či otevírají úplně nové možnosti fungování naší společnosti směrem k větší lidskosti, harmonii s přírodou, vyrovnaným vztahům a zodpovědnosti za vše, co tvoříme i co se učíme," přibližuje Korená. Diskutovat s návštěvníky budou osobnosti z kultury, sociálních služeb, práva, zdravotnictví, školství nebo zemědělství.

I letos se návštěvníci festivalu mohou těšit na bohatý doprovodný program v podobě výstav, divadla, literárních čtení, folkloru a akcí pro děti. Připraveny budou také koncerty, vystoupí například Bratři Ebenové, Jakub König, Midi Lidi nebo Zrní. K programu patří i venkovní putovní výstava připravená Českou tiskovou kanceláří. Nabídne 130 snímků, které zachycují důležité i méně známé momenty ze společné historie Čechů a Slováků.

 

Právě se děje

Další zprávy