Letní filmová škola se poprvé koná bez Králíka

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 7. 2008 16:00
Populární akce pro mladé cinefily má nové vedení
Pavel Kohout
Pavel Kohout | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Už 34. narozeniny slaví Letní filmová škola.

Letošní ročník, který začíná v pátek, je přitom v mnohém zlomový - přinejmenším v tom, že ji poprvé od roku 1992 jako ředitel nepovede uherskohradišťský nadšenec Jiří Králík.

Králík LFŠ vybudoval z původně lokální akce filmových fanoušků na respektovanou přehlídku, kterou každoročně navštíví několik tisícovek mladých cinefilů.

Původní nadšenectví organizátorů s růstem celé akce nicméně přibralo i občasný diletantismus a spory o oraganizaci loni vyústily v rozkol v pořádající Asociaci českých filmových klubů.

Hádky o to, kdo může za finanční problémy, vyústily až v odvolání Jiřího Králíka - jinak i autora Projektu 100 - z  funkcí v Asociaci i z vedení školy, kterou převzal mladý tým kolem nového uměleckého ředitele Pavla Bednaříka a výkonné ředitelky Martiny Gogolové. 

Mladí jsou ostatně i její účastníci: 80 procent jich spadá do věkové hranice 17 až 30 let, dvě třetiny stále studují.

Koncept filmové školy nenabízí divákům novinky ze světových festivalů jako MFF Karlovy Vary a o něco menší Febiofest, ale spíše doplnění mezer ve filmovém vzdělání a setkání s tvůrci.

Její účastníci letos mohou na trávnících i v místních vinných sklípcích potkat známého španělského režiséra Julia Medema, Izraelce Amose Gitaie, polského herce Jerzyho Stuhra či německého režiséra Veita Helmera, který sem přiveze i svůj nejnovější film Absurdistán, v kterém hraje Češka Kristina Maléřová.

Kompletní retrospektivu představí Jan Švankmajer a Juraj Jakubisko, který tu uvede při zahájení svou novinku Bathory.

Spisovatel a dramatik Pavel Kohout „otevřeně pohovoří" o své minulosti budovatele, škola uvede i soubor filmů podle jeho námětů - mimo jiné Zítra se bude tančit všude či Sedm zabitých.

Absurdistan
Absurdistan | Foto: Sundance

V programu bude letos celkem 180 celovečerních, 45 středometrážních a 160 krátkometrážních filmů. Hlavní sekce se jmenuje Film a magie, největší část filmů i doprovodných akcí bude ale na politické téma.

Možnosti dialogu představí filmy z Izraele a Palestiny, normalizační filmy sekce Přepisování minulosti věnovaná letům 1948 a 1968 - uvede mimo jiné několik dílů ze seriálu 30 případů majora Zemana, dva díly seriálu Gottwald či filmy Tobě hrana zvonit nebude či Vorlíčkovo Bouřlivé víno.

Sekce nabídne i řadu přednášek, kupříkladu na téma Obraz STB v normalizačním filmu.

Politický podtext má i nová sekce Totalita ve filmu a ve skutečnosti - projekce a besedy budou věnovány klíčovým tématům totalitní společnosti jako je kult osobnosti, boj proti nacismu, perzekuce v 50. letech či normalizace.

Jedním z hostů bude Ján Novák, který v místní věznici natáčel film o praktikách komunistických bachařů.  V nabídce budou archivní propagadistické materiály Československého armádního filmu nebo dokumenty z projektu Bojovníci proti totalitě pohledem dětí.

Občan Havel
Občan Havel | Foto: Aktuálně.cz

Na LFŠ bude uvedena režisérská verze Občana Havla o délce 145 minut či testovací projekce prvního českého 3D filmu Kozí příběh - příběhy staré Prahy.

Letní filmová škola proběhne od 25. července do 3. srpna 2008. Desetidenní akreditace stojí 1000 korun, se studentskou slevou 800 korun. Lze zakoupit i krátkodobé akreditace.

Doprovodný program nabídne koncerty Please the Trees, Midi Lidi či Sunflower Karavan, divadlo Buchty a loutky i retrospektivní výstavu Jana a Evy Švankmajerových nazvanou Salamandr.

Kompletní informace o programu LFŠ najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy