Letí do kosmu, aby jejich děti osídlily planetu. Ve filmu hrají Farrell a Deppová

Kultura AP, Kultura
8. 4. 2021 16:26
Před třemi lety se americký herec Tye Sheridan ve snímku Stevena Spielberga nazvaném Hra začíná vypravoval do virtuální reality. Teď se v novém sci-fi thrilleru Voyagers - Vesmírná mise vydává do kosmu zachránit lidstvo.

Film od tohoto týdne promítají kina v USA, kde se díky rychlému tempu očkování začíná pomalu obnovovat kulturní provoz. Do českých biografů má snímek vstoupit 20. května. Vedle Sheridana v něm účinkují Colin Farrell nebo Lily-Rose Deppová, jedenadvacetiletá dcera herce Johnnyho Deppa.

Voyagers se odehrávají v roce 2063, kdy Zemi sužují horka, sucho a nemoci. Vědci objeví novou planetu, kam by se lidé mohli přesunout, cesta na ni však zabere 86 let. Za tímto účelem ze Země odstartuje raketa s 30 dětmi, jež mají v průběhu letu dospět a založit rodiny. Ty pak zopakují totéž, takže na cílovou planetu dorazí už vnuci původních cestovatelů.

Na dění v kosmické lodi dohlíží dozorce, hraný Colinem Farrellem. Všechno se zkomplikuje, když dospívající posádka zjistí, že v tajemném modrém nápoji ve skutečnosti dostává omamné látky, které potlačují její hormony. Teprve když mladí nápoj přestanou pít, začnou projevovat city.

Protagonistu Christophera ztvárnil čtyřiadvacetiletý Tye Sheridan, známý postavou Wadea Wattse ze Spielbergova tři roky starého akčního sci-fi Hra začíná. Když se teď ohlíží za natáčením Voyagers, říká, že co se zprvu mohlo zdát jako příběh přitažený za vlasy, je díky pandemii zase o něco uvěřitelnější.

"Všechny ty postavy žijí v izolaci, mají jen jeden druhého, smí se pohybovat ve stísněném prostředí. S ohledem na to, co teď všichni zažili v době pandemie, se s tím asi spousta diváků dovede ztotožnit," uvažuje Sheridan.

"V takových situacích člověk přemýšlí sám o sobě, až si začne uvědomovat věci, kterého by ho mimo izolaci nenapadly. V tomto ohledu myslím, že je ten film aktuální," míní herec, který se v těchto dnech nachází v americkém Bostonu. Tam s Georgem Clooneym natáčí drama nazvané The Tender Bar.

Film Voyagers - Vesmírná mise má mít premiéru v českých kinech 20. května. | Video: Lionsgate

Lékařku Selu, která je součástí posádky, ve Voyagers hraje Lily-Rose Deppová. Na scénáři oceňuje, že mladou posádku nutí klást si existenční a morální otázky.

"Zaujala mě ta situace, kdy v izolaci odpadnou vlivy okolního prostředí nebo společnosti, což umožňuje jasněji se ptát, co je člověku přirozené," říká herečka.

Voyagers - Vesmírnou misi natočil Američan Neil Burger, známý snímky Iluzionista a Nedotknutelní nebo televizním seriálem Miliardy. "Chtěl jsem, aby se lidé ve vesmíru ptali, co je dělá lidmi a jestli je nám vlastní chovat se za všech okolností morálně, nebo ne," shrnuje.

Podle agentury AP si snímek půjčuje prvky z filmové adaptace Pána much, Enderovy hry a dalších. Dobře se na něj kouká, příběh rychle odsýpá. Postavy se však berou příliš vážně, v důsledku čehož budou mít diváci problém se s nimi ztotožnit, míní agentura.

Málokdo z hrdinů prochází uvěřitelnějším vývojem. Látka by možná lépe vyzněla na širší ploše televizního seriálu, kde by byla možnost se postavám věnovat podrobněji. A přestože posádka je rasově dostatečně pestře namíchaná, v popředí zájmu celou dobu zůstávají čtyři běloši, vytýká filmu agentura AP.

 

Právě se děje

Další zprávy