Lék proti X-menům. No konečně!

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 5. 2006 0:00
Recenze - Jak natočit americký akční fantasy sci-fi thriller? Hrdinové musí mít nadlidské schopnosti, ale též být (po)chybující jako Novák od sousedů.

Ideální jsou mutanti.

K tomu přimíchejte trochu paranoie o politickém spiknutí, naivní úvahy o předsudcích, nějakou tu lásku mezi teenagery a spoustu akčních scén. Velmi dobré je, když je film adaptací komiksu, ideální je také navázat na úspěch předchozích dílů. O tohle všechno se snaží třetí pokračování série X-men s názvem Poslední vzdor.

Opět se na scénu vracejí staří známí: dravec Wolverine, bělovlasá létavice Storm, zlý kovovládce Magneto, telepatka Jean Grey i bystrozraký Cyclopse. Jenže ta stará garda už působí poněkud utahaně a vyčpěle. Komu by se ostatně chtělo už potřetí pohybovat s nahým tělem pomalovaným modrou barvou či s drápy připravenými k útoku.

A tak k původním hrdinům přibylo osazenstvo školy - patřičně mutantské, samozřejmě. Mladí do filmu novou energii nevnesli, všechnu vyplýtvávají na vzájemné souboje. X-men se však každopádně posunuli až někam k Harrymu Potterovi (mimochodem další dobrá ingredience).

X-Men: Poslední vzdor - Wolverine
X-Men: Poslední vzdor - Wolverine | Foto: Bontonfilm

Zápletka nového dílu je prostinká. Byl vynalezen nový lék, který by mutanty dokázal zbavit jejich nadlidských schopností. Mutanty to logicky rozdělí na dvě půlky: jedni se chtějí svého mutantství zbavit a tím si zjednodušit život, druzí na něm trvají.

Rozpoutá se válka o získání toho zázračného léku, o moc nad mutanty a o celý svět. Zvláštní roli v téhle válce má schizofrenní Jean, která je zneužita Magnetem k prosazení jeho mocenských zájmů.

Nemá smysl se rozepisovat o peripetiích příběhu ani o všech postavách, jejichž množství začíná být nezvladatelné pro diváky i tvůrce.

X-Men: Poslední vzdor - mutant Angel
X-Men: Poslední vzdor - mutant Angel | Foto: Bontonfilm

Kdosi pořád někam běhá, utíká, skrývá se, přičemž jsou zhusta využívány ony mutantské schopnosti. Vlastnosti variují od jedné nejnemožnější dovednosti ke druhé; efektní je třeba vzhled nového mutanta s andělskými křídly, který se jmenuje - jak jinak - Angel.

Pěkná je scéna s přesunutím mostu, v níž padouch Magneto znovu dokazuje, že je schopen všeho, ale dočkáme se i scény romantické, která ovšem díky přítomnosti Icemana působí trochu jako reklama na žvýkačky a "ledově svěží dech".

Iceman je také hrdinou zajímavého souboje mezi ohněm a vodou. Souboje jsou vůbec ve třetích X-menech vydařené, i když se nelze ubránit pocitu, že to věčné předvádění x-menských dovedností je zbytečným machrováním na obou stranách kamery.

X-men: Poslední vzdor
X-men: Poslední vzdor | Foto: Bontonfilm

Z téhle série už hollywoodští vycucali, co mohli, snad je podtitul Poslední vzdor pravdivý. Zápletka s antimutantským lékem vyvolává jedinou asociaci: Nacpěte ho do všech mutantů a sprovoďte ty kreatury konečně ze světa.  Čímž se zároveň omlouváme fanouškům akčních filmů a komiksových adaptací zvlášť.

X-men: Poslední vzdor (X-men: The Last Stand), USA 2006. Scénář Zak Penn, Simon Kinberg, režie Brett Ratner, kamera James Muro, Philippe Rousselot, hudba John Powell, hrají Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berryová, Famke Janssenová, Rebecca Romijn-Stamosová a další. 104 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy