Legendární filmař Mijazaki oznámil konec výprav do snů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
6. 9. 2013 14:37
Japonský oscarový filmař se chce věnovat už jen animaci
Hajao Mijazaki.
Hajao Mijazaki. | Foto: Reuters

Benátky - Oscarový japonský filmař a legenda japonského směru anime Hajao Mijazaki oznámil konec kariéry. Dvaasedmdesátiletý Mijazaki připustil, že s podobným prohlášením už v minulosti několikrát přišel, tentokrát je ale prý jeho rozhodnutí definitivní. Pracovat v oboru chce ještě asi deset let, žádný dlouhometrážní snímek už ale prý asi nenatočí.

Na festivalu v Benátkách držitel Oscara za film Cesta do fantazie (2003) uvádí v soutěži svůj údajně úplně poslední snímek The Wind Rises (japonsky Kaze tachinu), který je příběhem geniálního konstruktéra Jiro Horikošiho, jenž navrhl japonské stíhačky Zero, použité při útoku na Pearl Harbor ve druhé světové válce.

Foto: Aktuálně.cz

Čtěte také
Barvité, kruté, pravdivé. Výpravy do světa snů s anime

Mijazaki využil jako podklad filmu romantizující knižní text z roku 1938. A ačkoli je zapřisáhlým odpůrcem násilí i válek, tentokrát mu kritici vyčítají, že se nechal v obdivu ke konstruktérovi smrtících zbraní až příliš unést. Ač všichni znají Mijazakiho dílo jako svrchovaně antimilitaristické, prý hlavního hrdinu příliš idealizuje, a někteří ho kvůli filmu dokonce považují za vlastizrádce.

Mijazaki se ale hájí samozřejmě tím, že obdivuje člověka, který chtěl celý život stvořit něco krásného.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mijazaki: Cítím se šťastný jako animátor

Mijazaki na čtvrteční tiskové konferenci v Tokiu uvedl, že režisérská práce ho nikdy nenaplňovala takovou radostí jako kreslení. "Nikdy jsem nepociťoval štěstí, že jsem se stal režisérem, ale mnohokrát jsem se cítil šťastný jako animátor," řekl japonský filmař před téměř šesti stovkami novinářů.

Stresující práce režiséra dlouhometrážních filmů vytvořených ruční technikou animace, které se autor i po nástupu digitálních technologií drží, je pro Mijazakiho prý čím dál únavnější. "Když jako animátor dokážete dokonale zachytit vodu či vzduch, budete několik následujících dnů šťastní... Na režisérovi ale závisí všechna rozhodnutí. To není dobré pro můj žaludek," prohlásil Mijazaki.

Hajao Mijazaki oznamuje v Tokiu konec kariéry.
Hajao Mijazaki oznamuje v Tokiu konec kariéry. | Foto: Reuters

Japonský tvůrce si nyní plánuje dát krátkou přestávku, poté ale má v úmyslu pracovat "příštích asi deset let, dokud bude schopen dojet autem do studia". V hlavě má prý řadu projektů, včetně obnovy exponátů v populárním muzeu západně od Tokia, které představuje činnost jeho studia Ghibli.

Komentátoři nejsou zcela přesvědčeni Mijazakiho rozhodnutím odejít do důchodu. "Mijazaki je člověk, který se režírováním každého filmu absolutně vyčerpá a je si jist, že je to jeho poslední dílo. Po nějaké době se ale zase vzpamatuje a chce znovu točit," uvedl například filmový expert Juiči Maeda. Práce na posledním snímku trvala Mijazakimu pět let.

Zámek v oblacích
Zámek v oblacích | Foto: Aktuálně.cz

Mág klasické animace

Filmy dvaasedmdesátiletého Hajaa Mijazakiho jsou často považovány za baštu klasické ruční animace, přičemž je často označován za "japonského Disneyho". Traduje se, že Mijazakiho tvář poznávají na ulicích v Japonsku i malé děti, což je asi největším vyznamenáním pro tvůrce animovaných filmů, které ani zdaleka nejsou jen pro nejmenší.

Mezi jeho nejproslulejší filmy patří vedle již zmíněných také Princezna Mononoke, Laputa: Zámek v oblacích, Doručovací služba slečny Kiki, Můj soused Totoro, Ponyo z útesu nad mořem či Porco Rosso. Poslední čtyři jmenované vyšly nedávno v edici Film X, lze si je tedy pustit i v češtině.

Studio Ghibli Mijazaki založil v roce 1985 a celkem v něm vyprodukoval osmnáct celovečerních snímků, které v Japonsku slavily velký komerční úspěch. Mijazaki sám natočil jedenáct z nich.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy