Ledové království vytáhlo Disneyho k překvapivému zisku

ČTK ČTK
6. 2. 2014 10:53
Walt Disney v prvním fiskálním čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o třetinu na 1,84 miliardy dolarů.
Ledové království
Ledové království | Foto: Aktuálně.cz

New York - Kasovní trhák Ledové království či prodej herní konzole pomohly americké mediální a filmové společnosti Walt Disney v prvním fiskálním čtvrtletí zvýšit čistý zisk meziročně o třetinu. Jde přitom o čtvrtletí, které zahrnuje předvánoční sezonu, tedy období, které je pro většinu firem důležité.

Čistý zisk mediálního impéria ve čtvrtletí do 28. prosince vzrostl na 1,84 miliardy dolarů (37,4 miliardy korun) z 1,38 miliardy dolarů před rokem. Bez započtení nákladů na restrukturalizaci a dalších mimořádných položek činil očištěný zisk 1,04 dolaru na akcii. Překonal tak průměrný odhad analytiků, kteří v průzkumu agentury Reuters očekávali zisk 92 centů na akcii.

Tržby se zvýšily o skoro devět procent na 12,31 miliardy dolarů, a také překonaly odhady analytiků.

Zisk stoupl v každé z pěti hlavních obchodních divizí. Nejlepšího výsledku ale dosáhlo filmové studio Disney. Pomohly mu kasovní trháky jako akční Thor: Temný svět a animované Ledové království, které dostalo minulý měsíc Zlatý glóbus a má dvě nominace na Oscara.

Diváci po celém světě nechali za lístky na oba tyto filmy v pokladnách dohromady přes 1,5 miliardy dolarů. Provozní zisk studia ve čtvrtletí vzrostl o 75 procent na 409 milionů dolarů.

V divizi televizních sítí stoupl provozní zisk meziročně o pětinu na 1,5 miliardy dolarů. Růst ve sportovním kanálu ESPN přitom pomohl kompenzovat pokles provozního zisku televizní stanice ABC, která se potýká mimo jiné s nižšími příjmy z reklamy.

 

Právě se děje

Další zprávy