Landovi chystají teenagerskou Kvasku

ČTK, Hej
26. 8. 2006 10:00
Praha - Záběr rodiny Daniela Landy je renesanční. Po charitě a atakování hudebních i muzikálových scén nyní chystají film.

Je to film hudební a natáčí se v pražském Divadle Kalich, kde se inscenuje muzikál Daniela Landy Tajemství. Režíruje Landova manželka Mirjam a obsadila do něj svého muže, který pro snímek nazvaný Kvaska napsal hudbu.

Hrdinou je uprchlý vězeň Micki, který hledá slávu a lásku ve světě muzikálu. Film se jmenuje podle vězeňského nápoje z kvašeného chleba.

"Je to film o tom, jak se tvoří muzikály," říká režisérka, jež si ke snímku sama napsala scénář. Podle ní je určen zejména teenagerům. "Je to spíš film o vztazích," vysvětlila s tím, že ve scénáři zužitkovala vlastní zážitky. "Dávala jsem to tam spíš s humorem."

Natáčení vypuklo před dvěma týdny a bude trvat 20 dní, z toho 17 se pracuje v Kalichu. "Točíme opravdu po celém divadle, které má spoustu různých prostředí: šatny, sklady, prostor nad točnou i pod ní," uvedla Landová. Zbývající tři natáčecí dny zbudou na exteriéry, jež vzniknou ve věznici, v nemocnici nebo u benzinové pumpy.

Infobox
Autor fotografie: SONY BMG

Prostředí divadla tvůrci zvolili také kvůli úsporám nákladů, rozpočet na film podle Landové nebyl příliš vysoký.  Konkrétní částku však neprozradila. "Je málo filmů, které se za tyhle peníze dají natočit," uvedla jen.

Režisérka oslovila především herce, s nimiž už dříve v divadle spolupracovala. "Vlastně hrají sami sebe," konstatovala. Hlavního hrdinu ztělesní Filip Tomsa.

V dalších rolích se kromě Landy představí například Lucie Vondráčková, Rudolf Hrušínský mladší, Vladimír Marek a Jiří Korn. "Bude to moje první kladná role," prozradil Korn.

Foto: SONY BMG

Na projektu jej láká také rychlost provedení; Landová začala psát scénář teprve v červnu a s uvedením do kin počítá v únoru příštího roku. "Ještě jsem ani nedostal všechny písničky," přiznal Korn.
   
Natočení prvního celovečerního filmu Landová pokládá za velkou výzvu, jíž se však nebojí. "Jen co se týče jazyka, tak tam jsou určité problémky, ale lidi mi pomáhají," dodala režisérka, jež pochází z Německa. V Česku žije přes patnáct let a česky hovoří bez obtíží, v čemž jí jistě pomáhá i vlastenecky založený manžel.

 

Právě se děje

Další zprávy