Landová se pochlapila. Je tady s Kvaskou

mor
13. 12. 2006 12:38
Praha - Když se zajíc zamiluje do kozy, je to podobné, jako když se vězeň zamiluje do muzikálové hvězdy. UVNITŘ: AUDIO
Lucie Vondráčková ve filmu Kvaska
Lucie Vondráčková ve filmu Kvaska | Foto: Aktuálně.cz

Žena zpěváka a automobilového závodníka Daniela Landy Mirjam dokončila svůj první celovečerní film. Nazvala ho Kvaska - podle alkoholického nápoje, který si z nouze vyrábějí odsouzení z chleba a cukru v celách, když mají dlouhou chvíli a myslí na své ženské idoly.

Režisérka a scenáristka německého původu Kvasku natočila v době letních divadelních prázdnin v pražském Divadle Kalich. Pořízení všech záběrů jí trvalo tři týdny.

"Jedna věc mě obrovsky překvapila, a to byla síla a výdrž mojí ženy," říká Daniel Landa na adresu Mirjam, které významně pomáhal coby producent, herec a autor hudby.

Původně měl být snímek filmem "jen tak pro radost, pro rodinu a přátele", ale nakonec se s  dokončením muselo pospíchat. Autoři usilují o to poznat odezvu kritiků a publika na festivalu Berlinale.

Foto: Aktuálně.cz

"Jako umělci jsme odevzdali to nejlepší," řekl novinářům Landa, který očekává, že na film jen do českých kin přijde 300 tisíc diváků. Pro srovnání: na novinku Jana Hřebejka Kráska v nesnázích za více než čtvrt roku od premiéry přišlo 260 tisíc diváků.

Landa se ale na rozdíl od Hřebejka může spolehnout na svou popularitu a možná na podporu řádu Lumen Templi, který sám založil, ale jehož poslání a činnost před veřejností spíše tají.

Hlavní postava příběhu, kterou si zahrál mladý Filip Tomsa, utíká z vězení, aby se mohl alespoň přiblížit ke své tajné lásce - muzikálové hvězdě Karin, kterou ztvárnila Lucie Vondráčková.

Foto: Aktuálně.cz

Po útěku se zúčastní konkurzu na muzikál, uspěje, cvičí, ale krátce před premiérou představení ho dostihne policie. Film končí velkou pitkou a moc nad všemi opět získá nápoj z kvašeného chleba.

Do dalších rolí Landová obsadila nejmladšího Rudolfa Hrušínského, Jiřího Korna, Jiří Datla Novotného, Romana Pomajba a Vladimíra Marka; v malé roli se mihne poslanec Jan Vidím. Zahrál si i Landa.

"Film je moc hezkej, na nic si nehraje, je to prostě takovej film," říká Landa a dodává, že vedlé své ženy se díky tomu, jakou práci odvedla, cítí jako břídil.

Foto: Aktuálně.cz

Kvaska bude přístupná od 12 let a do distribuce přijde v pětadvaceti kopiích. Premiéra je stanovená na 22. února.  K filmu se připravuje soundtrack a ústřední skladba s názvem Touha se dočká i videoklipu.

Landová pochází Kolína nad Rýnem, v Praze vystudovala FAMU a poté v Česku po Landově boku zakotvila nastálo. Mimo jiné dosud zrežírovala manželova divadelní představení Krysař, Tajemství a několik kratších instruktážních filmů pro autoškoly.

 

Právě se děje

Další zprávy