Kyšperský s Křenkovou vyhlížejí Marťanské lodě. Vzniká film plný hudby

ČTK ČTK
8. 6. 2021 17:03
Filmová romance Marťanské lodě, která svedla dohromady několik hudebních osobností, přijde do kin 16. září. Do hlavních rolí snímku s podtitulem O lásce, odplouvání a múzách režisér Jan Foukal obsadil Elišku Křenkovou a hudebníka Martina Kyšperského z kapely Květy.

Dalšími muzikanty, kteří na díle pracují, jsou textař a skladatel Albert Romanutti z kapely Bert & Friends nebo hudební producent Ondřej Ježek. "V Marťanských lodích hraje hudba podstatnou roli a zní, když se hlavní hrdinové Martin a Eliška poprvé setkají. Tóny pomáhají navázat jejich citový vztah. Píseň Jablka jsem ve filmu věnoval své múze, kterou hraje Eliška Křenková," říká Martin Kyšperský, představitel hlavního hrdiny a autor písně Jablka.

Na hudební scéně je známý i jako textař, spolupracoval například s Lenkou Dusilovou na albu Řeka, čerstvě oceněném třemi Anděly.

Režisér Marťanských lodí Jan Foukal se kromě Kyšperského obklopil i dalšími muzikanty. Filmovou hudbu nahrával Orchestr Berg, zaměřený na soudobou hudbu, dirigoval Albert Romanutti. Ve filmové kapele Mulet vedle Kyšperského hrají Jiří Konvalinka a Cyril Kaplan ze skupin Vložte kočku nebo Mutanti hledaj východisko.

"Obsáhli jsme široké hudební spektrum a jsem rád, že ve filmu o lásce se stala hudební koncepce zásadní součástí filmového vypravování," konstatuje Jan Foukal, který sám vystupuje jako písničkář Johannes Benz. Muzika stála v jádru jeho předchozího snímku Amerika, který v roce 2015 soutěžil mezi dokumenty na festivalu v Karlových Varech.

Foukal se narodil roku 1979 a vystudoval dokumentární tvorbu na pražské FAMU. Je externím členem divadla Vosto5.

Jako Johannes Benz v roce 2013 představil audiovizuální road movie Songs of the Open Road, inspirovanou Waltem Whitmanem. Je iniciátorem aktivity Kino otevřeno, která se od roku 2009 zabývá rekultivací zavřených biografů.

Kyšperského píseň Jablka slouží jako trailer z filmu Marťanské lodě. | Video: Film Kolektiv

Ve svém prvním hraném filmu teď Foukal přichází s vyprávěním o lásce, podle svých slov "jak z hollywoodské romance".

Hrdinové Marťanských lodí se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorech brněnského nádraží. Mladá psycholožka pozve hudebníka na přednášku, kterou pořádá. Na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Martin za ní odletí do Norska. Po návratu domů zjišťují, že bez sebe nemohou být.

Ve filmu dále účinkují Agáta Červinková, Anita Krausová, Jan Strejcovský, Nikola Mucha, Cyril Kaplan, Jiří Konvalinka nebo Pavel Zatloukal.

 

Právě se děje

Další zprávy