Kusturica točí s Monicou Bellucci, potřebují vojáky

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 8. 2013 15:30
Nový film uvede Kusturica na festivalu v Cannes
Monica Bellucci.
Monica Bellucci. | Foto: Reuters

Sarajevo - Srbský režisér Emir Kusturica začal v Bosně natáčet nový celovečerní film Láska a mír, ve kterém ztvární hlavní roli italská herečka Monica Bellucci. Hlavní mužskou roli bude hrát sám Kusturica.

Natáčení bylo poznamenáno hned zpočátku menším skandálem, když místní armáda nejprve slíbila, že filmařům půjčí vojáky a vybavení, nicméně následně to člen tříčlenného předsednictva země Željko Komšić zakázal s tím, že nemají oficiální povolení od jeho úřadu, uvedl server BalkanInsight.

Točit se začalo ve městě Trebinje v bosenské Republice srbské. Monica Bellucci má v novém snímku, jehož scénář napsal Kusturica společně s dcerou Dunjou, hrát špionku. Jak italská herečka uvedla, hrát bude v srbštině, kterou se nyní stále učí, protože to pro ni není jednoduchý jazyk.

Emir Kusturica
Emir Kusturica | Foto: Aktuálně.cz

"Můj příjezd do Trebinje je úplně nová zkušenost. Jsem poctěna, že mohu být ve vaší zemi a pracovat s Emirem, kterého si vážím," uvedla Bellucci. Natáčení prý bude trvat velmi dlouho, proto bude mít příležitost Bosnu důkladně poznat.

Jak srbský režisér uvedl, Bellucci si pro svůj film vybral i kvůli její ženskosti. Právě ona podle něj dokáže nejlépe zahrát roli špionky, která se obětuje pro lásku. Scénář filmu je prý zčásti fikce, zčásti má ale základ ve skutečném příběhu.

Bosenská armáda původně přislíbila Kusturicovi zapůjčení vojenského vybavení, munice i účast vojáků na natáčení. Nyní se ale ozval člen tříčlenného předsednictva země Komšić s tím, že nic takového není možné, protože nemají povolení jeho úřadu. Jestliže prý ale pošlou oficiální žádost, předsednictvo zapojení armády do natáčení ještě zváží.

Emir Kusturica oznámil, že by film rád dokončil do listopadu a představit by ho chtěl příští rok na filmovém festivalu v Cannes.

Kusturica proslul snímky zachycujícími život na Balkáně s nezaměnitelným humorem a obrazností. Za své filmy získal absolvent pražské FAMU řadu ocenění. Je držitelem Zlatých palem z festivalu v Cannes za snímky Otec na služební cestě (1985) a Underground (1995) a za režii filmu Dům k pověšení (1988). Na festivalu v Berlíně získal Stříbrného medvěda za Arizona Dream (1993), v Benátkách v roce 1998 Stříbrného lva za film Černá kočka, bílý kocour. Jeho dosud posledním hraným filmem je komedie Závěť z roku 2007.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy