Kultovní sci-fi Enderova hra začíná prvním trailerem

Kultura Kultura
9. 5. 2013 19:57
Kniha Orsona Scotta Carda se dočkala filmové adaptace
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Fanouškům sci-fi se dostalo trailerové ochutnávky z adaptace slavné knihy Enderova hra (Ender´s Game) od Orsona Scotta Carda z roku 1985. Filmovou verzi bude režíruje Jihoafričan Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine).

Cardův příběh vznikl jako podklad pro koncept jeho pozdějšího pokračování s názvem Mluvčí za mrtvé (Speaker for the Dead). V padesátých letech 21. století se kvůli nedorozumění pozemšťané dostali do dvou mezihvězdných válek s insektoidní rasou mimozemšťanou přezdívanou Termiťané.

Konflikt sjednotil znepřátelené frakce na Zemi a její obyvatelé se s obavami připravují na očekávanou třetí invazi. Andrew Wiggin přezdívaný Ender je v šesti letech převezen do Bitevní školy, kde se jeho geniální mysl ukazuje jako klíč k možnému vítězství nad nepřítelem. V patnácti letech zdolává úspěšně všechny herní simulace války, ale začíná být nezřetelné, kam až může v případné vřavě zajít. A co se stane s Enderem, až válka skončí?

Endera samotného ve filmu představuje šestnáctiletý Asa Butterfield známý díky dramatu z prostředí holokaustu Chlapec v pruhovaném pyžamu. Učitele v Bitevní škole, plukovníka Graffa, hraje legendární Harrison Ford a problémového válečného hrdiny Mazera Rackhama se zhostil Ben Kingsley. Enderovu laskavou sestru Valentine ztělesňuje Abigail Breslin (Tísňová linka) a krutý bratr Peter dostal tvář Jimmyho Pinchaka (Ať vejde ten pravý).

Enderova hra vstoupí do českých kin 31. října 2013.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy