Kubrick chtěl Strach a touhu zničit. Nepodařilo se

Kultura Kultura
14. 9. 2012 8:36
Neúspěšná Kubrickova prvotina bude k vidění v originální verzi
Foto: Profimédia

Praha - Internetová verze britského časopisu Empire Magazíne přinesla informaci o úspěšné rekonstrukci filmu Strach a touha (Fear and Desire) z roku 1953, prvním celovečerním díle zesnulého režiséra Stanleyho Kubricka (1928-1999).

Snímek byl ve své době komerčně neúspěšný a sám Kubrick se za něj styděl a podle některých vyprávění se aktivně snažil se zlikvidovat jeho kopie, takže po dlouhá desetiletí byla veřejnosti k dispozici pouze nekvalitní verze a některé exempláře v soukromých sbírkách. V roce 2010 se ovšem jeden negativ našel a od té doby probíhaly práce na obnově materiálu pod dohledem samotné knihovny amerického kongresu.

Caroline Frick Page, kurátorka z muzea George Eastman House věří, že režisér sám nezatajoval své dílo, které ve skutečnosti prostě zmizelo ze světa díky své obskuritě. „Mluvíme tu o šedesátých a sedmdesátých letech  - před internetem a jen s občasnými představeními," prohlásila Page. „Takže o tom nikdo nevěděl, dokud Kubrick nebyl skutečně Kubrick."

Příběh Strachu a touhy se odehrává v blíže neurčen válce, během níž skupina vojáků uvázne za nepřátelskou linií a při útěku potká mladou ženu. Ve filmu v hlavních rolích hrají Frank Silvera, Kenneth Harp, Paul Mazursky a Virginia Leith. Kubrick jej natáčel sám se svou tehdejší manželkou Tobou Metz. Scénář napsal dramatik Howard Sackler.  

Film vyjde ve Spojených státech na DVD a Blue-Ray 23.října  2012.    

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

  

 

 

Právě se děje

Další zprávy