Kubiš je mi bližší než Grey, tvrdí hvězda 50 odstínů šedi

Martin Svoboda Martin Svoboda
9. 7. 2015 16:33
Koprodukční snímek Anthropoid, jehož natáčení se uskuteční v následujících týdnech v České republice, představili jeho tvůrci v rámci karlovarského festivalu.
Jamie Dornan (MFF KV 2015)
Jamie Dornan (MFF KV 2015) | Foto: Hermína

Karlovy Vary (MFF KV 2015) – Za mediálně nejvýraznějšího hosta letošních Karlových Varů lze označit mladého irského herce Jamieho Dornana, hvězdu nepříliš kriticky chválené, zato však komerčně úspěšné adaptace softpornografického románu Padesát odstínů šedi.

Dornan představil na tiskové konferenci s režisérem Seanem Ellisem, producentem Davidem Ondříčkem a Aňou Geislerovou svůj mnohem slibnější chystaný projekt, česko-anglickou produkci mapující atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, pojmenovaný po krycím názvu akce: Anthropoid.

„Nevím, jaký člověk by očekával spojitost mezi Padesáti odstíny a tímto snímkem,“ komentoval Dornan jedinou otázku směřující k jeho nejznámější roli a obavě, jestli nebudou diváci místo Kubiše mít před očima miliardáře Greye.

„Je fascinující, že o události tak zásadní, jako je atentát na strůjce holocaustu, ve světě téměř nikdo neví,“ zdůraznil Dornan a přiznal, že coby ne příliš pozorný student o Anthropoidu neslyšel, dokud poprvé nečetl scénář. Tím důležitější však pro něj i režiséra Ellise je, aby se vědělo o tak zásadní etapě českých dějin. A pomoct k tomu má právě jejich film.

„Nemohl bych točit o historické události, aniž bych si nastudoval materiál. Takže jsem viděl film Atentát, který je samozřejmě skvělý, ale chybí mi v něm jedna zásadní věc: emoce. Nevím z něj, co Čurda s Gabčíkem cítili, jací byli,“ rozvádí své motivace pro zpracování režisér Ellis. „Proto bych chtěl příběh pojmout osobněji. Jde o dva chlápky, kteří udělali něco výjimečného. To je střed děje.“ Právě kvůli přesvědčivosti má produkce problém najít představitele zrádce Čurdy. Z obavy, aby nešlo o příliš jednoduchého záporáka.

„Kubiš je mně nejbližší postavou, jakou jsem kdy ztvárňoval,“ tvrdil Dornan, který se kriticky nejlépe zapsal rolí masového vraha v seriálu The Fall. „Opět budu vraždit, tentokrát ale ze šlechetných důvodů. Chápu, že o Anthropoidu vzhledem k následným událostem mnozí pochybují, podle mě ale přinesl víc dobrého než špatného a já věřím, že bych o tom tenkrát uvažoval stejně jako on.“

Gabčíka pak ztvární Cilian Murphy, známý z filmu Batman začíná nebo Sunshine, a jeho partnerku Liběnu Fafkovou Aňa Geislerová. Mezi nově oznámená jména patří například Toby Jones nebo Alena Mihulová, jež právě ve Varech zaujala filmem Domácí péče. Snímek bude natáčen v angličtině, ale postavy budou mít český přízvuk. Vznikne v Česku. „Seanovi se velmi zamlouvaly některé scény našeho Ve stínu, takže bude Anthropoid sdílet vybrané lokace,“ oznámil producent David Ondříček.

Na Anthropoid má smysl se těšit. Talentovaný režisér Sean Ellis svými počiny Metro Manila nebo Střepy v hlavě rozhodně patří mezi jména, do nichž se vyplatí vkládat naděje. Dornan s Murphym jsou navíc dostatečně talentovaní a bude zajímavé sledovat, jak si s náročnými rolemi poradí. Jejich jména mají navíc výrazný mediální zvuk a díky tomu vzbudí zájem novinářů i diváků o film.

Češi, sebeprezentující se rádi jako národ obětí, nyní do světa vyšlou své největší hrdiny moderní historie a sledovat reakce doma i v zahraničí bude jistě zajímavé.

 

Právě se děje

Další zprávy