Krvavý Gibson míří do českých kin

mp
22. 1. 2007 11:00
Mexico City - Bez Zlatého Glóbu, ale s čerstvou porcí kritiky, že je rasistický a nepřesný, přichází do českých kin film Mela Gibsona Apocalycpto.

Snímek z doby zániku mayské civilizace se stal brzy po uvedení do kin trnem v oku mayským aktivistům. Nelíbí se jim, že hollywoodský režisér a herec líčí jejich předky jako krvelačné divochy.

Zjizvení indiáni s piercingem z lidských kostí, kteří vytrhávají nepřátelům srdce z těl a obětují lidi pro udobření s bohy. Takoví jsou Mayové podle Gibsona.

Mayové takoví nikdy nebyli, tvrdí zástupci jejich potomků, kteří dnes žijí hlavně v jižních částech Mexika a na severu střední Ameriky.

Nedávné výzkumy jim však nepomáhají: naznačují, že vyspělá indiánská civilizace se před příchodem Kolumba zaobírala nejen astronomií a matematikou, ale také krutými občanskými válkami a obětováváním lidí. Civilizace, která dosáhla nejvyššího stadia kolem roku 600 v jižním Mexiku a severní Guatemale, se pravděpodobně rozložila zevnitř.

Apocalypto Mela Gibsona
Apocalypto Mela Gibsona | Foto: Aktuálně.cz

Tím se Gibson také hájí a naznačuje, že by se odpůrci jeho filmu měli raději věnovat zkoumáním své minulosti. "Ti, co snímek kritizují, by se měli připravovat na svou práci. Tak jako já," řekl režisér novinářům před víkendem při uvedení filmu v Mexico City.

Že se konzervativní katolík Gibson dostal do křížku s mayskými potomky je ovšem trochu paradoxní: zejména na tyto diváky mělo být Apocalypto zacíleno. "Myslíme, že značný zájem lze čekat od latino komunity, speciálně od mexických diváků. Protože je to příběh jejich předků," prohlašoval ještě před premiérou Dennis Rice, mluvčí společnosti Disney, která film distribuuje.

Gibson postupoval stejně jako u svého předešlého, neméně kontroverzního počinu Umučení Krista, v němž se mluvilo armejsky. Z plátna nezní obligátní angličtina, ale yucatecká mayština; film běží s titulky.

Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu
Apocalypto Mela Gibsona - Mel Gibson (vpravo) při natáčení filmu | Foto: Aktuálně.cz

Tentokrát navíc herecké obsazení obstarali místní obyvatelé, žádní známí herci. Natáčelo se v deštných pralesech, stavby vyrostly za městem Veracruz.

Mayům se ale slavný režisér nezavděčil. Jako první se ozvali kritici z Guatemaly - jedné ze zemí, kde dnešní Mayové žijí. Považují film za předpojatý a rasistický. Tvrdí, že šíří stereotypní názory na jejich kulturu.

Gibson ve filmu vypráví příběh vesničana, jehož se Mayové rozhodnou obětovat bohům. Hlavní hrdina se ale se svým osudem odmítne smířit a snaží se uniknout. Vyspělá civilizace už je ve fázi rozkladu, těsně před příchodem španělských kolonizátorů. "Podobnost naší současnosti s přírodní nerovnováhou a devalvací hodnot, jež ničily říši Mayů, je zcela očividná," říká Gibson..

Americká kina uvedla Apocalypto 8. prosince. Krvavá historická řež během prvního víkendu dosáhla na čelo návštěvnosti a vydělala 14,2 milionu dolarů. Pronikavý úspěch to pro Gibsona nebyl, protože první víkend Umučení Krista přineslo tržby více než pětinásobné.

Nicméně padesátimilionový rozpočet už má Gibson zpátky. A hlavně po letním antisemitském incidentu mu film - jehož překlad zní nový začátek - zajistil návrat do Hollywoodu.

 

Právě se děje

Další zprávy