Krvavý balet Sparty nedá Íránu klid

BBC, Hej
21. 3. 2007 13:00
Londýn - Film 300: Bitva u Thermopyl nepřestává provokovat Íránce. Prezident Ahmadínežád teď řekl, že USA je ukazují jako krvežíznivé divochy.
Foto: Warner Bros

Snímek 300: Bitva u Thermopyl vypráví o klání, ve kterém se střetlo tři sta bojovníků starověké Sparty se statisícovou přesilou Peršanů; ti jsou předky dnešních Íránců.

Prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes řekl, že Spojené státy proti jeho zemi vedou psychologickou válku prostřednictvím filmové propagandy. V televizním projevu u příležitosti íránského Nového roku řekl, že se snaží představit Íránce jako krvežíznivé válečníky. Přestože snímek nejmenoval, je jasné, že na něj odkazoval.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Aktuálně.cz

Film, který ve čtvrtek vstupuje do českých kin, je za mořem velkým hitem: za první víkend se stal jedničkou, když vydělal 71 milionů dolarů, postavení obhájil o uplynulém víkendu s poloviční sumou.

Eminentně zajímá i Íránce. Podle tamních politiků je totiž cíleným útokem na jejich kulturu. "Plundrují íránskou minulost a napadají naši civilizaci," řekl už dřív Javad Shamaqdari, kulturní poradce prezidenta Ahmadínežáda. Film označil za psychologický útok na Teherán a jeho lid. "Ale íránská kultura je dost silná, aby tenhle útok odrazila."

"Američtí kulturní pracovníci si myslí, že napadání íránské minulosti jim přinese vnitřní uspokojení," hřímal Shamaqdari a dodal, že Američané systematicky vypracovávají studie, které mají za úkol zjistit, jak by se íránská kultura dala napadnout. Poradce považuje snímek 300: Bitva u Thermopyl za jeden z výsledků těchto studií.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Warner Bros

Některé recenze jim v tom částečně dávají za pravdu: píší, že snímek o válce proti barbarům lze v kontextu současné Ameriky vnímat jako probushovský. Jiné texty si spíš všímají monstróní vizuality a vidí v něm krvavý balet.

Adaptace komiksu Franka Millera totiž nabízí podívanou plnou efektů a válečných výjevů, kdy Sparťané odrážejí jeden perský útok za druhým. Na řeži, ve které král Leonidas vede tři stovky věrných válečníků do střetu proti převaze vojsk krále Xerxa, si autoři dali vskutku záležet.

Dosáhli i toho, že tři členové íránského parlamentu už napsali protest ministru zahraničí proti výrobě a promítání "protiíránského hollywoodského filmu." Možná by je ale uklidnilo, že většina Američanů podle historiků ani netuší, že Peršané jsou předky Íránců.

300: Bitva u Thermopyl
300: Bitva u Thermopyl | Foto: Warner Bros

K protestu se přidal i íránský deník Ayandeh-No s titulkem Hollywood vyhlašuje válku Íráncům. "Írán je teď součástí té jejich Osy zla. Film lidem říká, že naše země je zdrojem toho zla a že předchůdci moderních Íránců jsou stejně krvežízniví divoši jako ti z filmu 300," napsal list.

Írán proti západním filmům neprotestuje poprvé, kontroverze tu v roce 2004 vzbudil už snímek Alexander Veliký, který zobrazil makedonského vládce, jak si podrobuje Perskou říši.

 

Právě se děje

Další zprávy