Krvavá řež míří k Oscaru a pokračování

krk, mor
4. 2. 2007 12:00
Londýn - Martin Scorsese posílil šance na prvního Oscara za režii. Vlivný cech jeho kolegů mu za Skrytou identitu udělil svou letošní cenu.
Foto: warnerbros.com

Čtyřiašedesátiletý hollywoodský klasik porazil režiséry snímků Dreamgirls, Babel, Malá Miss Sunshine i Královna. Cena od profesního sdružení Directors Guild of America je považovaná za výrazný indikátor budoucího oscarového vítěze za režii. Nestalo se tak jen šestkrát v osmapadesátileté historii režisérských cen.

Scorsese, autor filmů Taxikář nebo Zuřící býk, Oscara za režii ještě nemá. Byl na něj nominován šestkrát, ale nikdy ho nezískal. I proto se mu s mafiánským thrillerem Skrytá identita přisuzují čím dál větší šance a nejnovější trofej to potvrzuje.

Předával mu ji Steven Spielberg a Scorsese při tom zažertoval. že americký úspěch filmu souvisí s tím, jak dotyčné město údajně ovládá mafie. "Když se díváte na graf návštěvnosti, máte pocit, že sledujete mapu amerického podsvětí. Třeba Las vegas, tam byla návštěvnost úžasná."

Komerční úspěch je důvodem, proč už tvůrci přemýšlejí o pokračování - i když u filmu, v němž skoro všichni zemřou, je dost težké si to představit. Ale málokdo nechá plavat úspěšný projekt.

I scenárista William Monahan si vážně pohrává s myšlenkou, že připraví druhý díl Skryté identity. Snímku, který má úspěch i u kritiky: letos získal pět nominací na Oscara a spolu se Zlatým Glóbem za režii pro Scorseseho i nejnovější trofejí už vybojoval třicítku cen.

Plán přijít s pokračováním oficiálně nikdo nepotvrdil, ale Monahan a Scorsese se už o druhém dílu mezi sebou baví, píše vždy velmi dobře informovaný magazín Variety.

Skrytá indetita 2 by ostatně nebyla překvapením. Nejen jednoho, ale hned dva následovníky měla i její původní předloha - v Hong Kongu velký hit Infernal Affairs (v českém překladu Volavka). Je tu ale malý problém.

Asijský snímek v dalším dílu počítal s postavou zlého policisty, který ve filmu Scorseseho a Monahana zemřel (zahrál si ho Matt Damon). Scenárista tak musí vymyslet novou zápletku, která pokračování Skryté identity dá nový příběh a rozměr.

Foto: warnerbros.com

Nebylo by to poprvé, kdy někdo opustil původní příběh, aby se pokusil navázat na úspěšný film film. Monahan na scénáři už prý dokonce pracuje. Scorsese nicméně zatím neslíbil, že dvojku bude režírovat. Ani studio bratří Warnerů o film oficiálně neprojevilo zájem.

Média ovšem pochybují, že by někdo z Hollywoodu nechtěl přijít s pokračováním kasovního trháku. Navíc v době, kdy některé z trhů slibují nové a lukrativní příležitosti, například Čína.

Na tamní trh Skrytá identita kvůli zásahu cenzorů ovšem vstoupit nemohla - nelíbil se jim údajně protičínský obsah filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy