Krvavá hraběnka si užila hrůzné popravy

ČTK, gra
1. 6. 2006 9:00
Buchlov - Juraj Jakubisko si mne ruce. Natáčení jeho velkofilmu Love Story Bathory je v plném proudu. Uvnitř: GALERIE
Juraj Jakubisko natáčí snímek Love Story Bathory
Juraj Jakubisko natáčí snímek Love Story Bathory | Foto: ČTK

Filmaři právě dokončili práce v areálu Buchlova. Točili nejen v interiérech hradu, třeba v kuchyni, ale také na nádvoří. "Tady vznikaly například scény poprav," shrnuje ředitelka společnosti Jakubisko Film Markéta Zahradníková.

Na natáčení několika desítek scén se na hradě podílelo 130 lidí ze štábu. Hrad bude od středy opět otevřen pro veřejnost. Filmaři se nyní přesouvají zpět na Slovensko, do skanzenu v Pribylině. Tamní areál představuje čachtické podhradí.

Počátkem května se objevily zprávy, že produkční společnost Jakubisko Film dluží hradu Točník na Berounsku za natáčení přibližně 325 tisíc korun. Částka podle kastelána do 12. května nedorazila na účet Národního památkového ústavu.

Kastelán buchlovského hradu Jiří Novotný se však neplacení neobává. "Filmaři už totiž všechno zaplatili," uvedl.

Kromě peněz provázely natáčení i problémy s představitelkou titulní role, které společnost Jakubisko Film odmítla komentovat. Původně angažovanou hollywoodskou herečku Famke Janssenovou na začátku března vystřídala britská herečka Anna Frielová.

Jakubiskův megafilm

Historický film Love Story Bathory se začal natáčet v polovině prosince loňského roku ve zmíněném skanzenu v Pribylině na Slovensku. Dokončen by měl být v červnu.

Britská herečka Anna Frielová na natáčení
Britská herečka Anna Frielová na natáčení | Foto: ČTK

Projekt za téměř 300 milionů korun se má stát nejdražším filmem v historii české a slovenské kinematografie - je o 70 milionů korun dražší než dosud rekordní Tmavomodrý svět a třikrát dražší než dosud nejnákladnější Jakubiskův projekt Nejasná zpráva o konci světa.

Předlohou filmu je skutečný osud šlechtičny Alžběty (1560-1614) z rodu Báthoryů. Její příběh se odehrává na přelomu 16. a 17. století, kdy se formovala současná Evropa. 

Renesanční šlechtična se podle pověstí koupala v krvi krásných panen. Jakubisko však chce poodhrnout roušku tohoto tajemství: vyvrátit krvavou legendu a ukázat, že šlo spíše o politicko-mocenské intriky.

 

Právě se děje

Další zprávy