Krvavá hraběnka má konkurenci. Nabitou hvězdami

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 6. 2008 10:40
Karla Rodena střídá v novém filmu William Hurt

Praha - Světová premiéra (konečně) čeká na karlovarském festivalu film Bathory. Velkorozpočtový snímek Juraje Jakubiska po několikerých odkladech pak 10. července vstoupí do českých kin.

Už brzy ho bude ale následovat další film zasvěcený temné hraběnce. Jeho režisérem nebude Zdeněk Troška, který několikrát oznámil záměr natočit příběh Čachtické paní. Atraktivního námětu plného lásky, intrik i krveprolití si všimli za hranicemi.

Film jako svůj druhý celovečerní režijní počin právě točí známá herečka Julie Delpy. Ztvární i hlavní roli krvavé hraběnky Alžběty Bathoryové, kterou u Jakubiska hraje Anna Friel.

Devětatřicetiletá Francouzska Delpy pochází z herecké rodiny, rodiče obsadila i do svého loňského režijního debutu Dva dny v Paříži. Hrála už od čtrnácti, kdy se objevila v kriminálním dramatu Jeana Luca Godarda Detektiv.

Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Hrála také v Kieslowského trilogii Tři barvy: Bílá, Červená, Modrá, v Linklaterově Před soumrakem či v Jarmuschových Zlomených květinách.

Hvězdné obsazení jejího nového filmu zahrnuje především Williama Hurta: ztvární Gyorgyho Thurza, kterého o Jakubiska hraje Karel Roden.

Hurt se naposledy objevil v Pennově Útěku do divočiny. Držitel Oscara za Babencův Polibek pavoučí ženy hrál také ve filmech Bohem zapomenuté děti či v Cronenbergových Dějinách násilí.

Jeho syna Istvána hraje Daniel Bruhl, známý z filmu Good Bye Lenin či z Bourneova ultimáta. Letos třicetiletý herec se objevil i hereččině debutu.

Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Ve filmu se objeví i Anamaria Marincea, známá z hlavní role veleúspěšného rumunského snímku 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny. Ztvární důvěrnici slavné hraběnky Annu Darvulii - tu, kterou u Jakubiska hraje jeho žena a producentka Deána.

Německo-francouzský snímek nazvaný Hraběnka má žánrové zařazení historický thriller, do kin by měl vstoupit v roce 2009. O film je zájem: v Cannes, kde byl poprvé prezentován, ho už předkoupila britská Halcyon a francouzský Bac Films. Oznámil to prodejce práv Celluloid Dreams.

„Stala se obětí lásky, intrik a své vlastní vražedné touhy," píše se na stránkách slovutné společnosti o německo-francouzském filmu, jenž vypráví o vzestupu a pádu hraběnky Bathoryové.  Celluloid Dreams.

Příběh hraběnky ze 16. století, která v legendách proslula vášní pro koupele v dívčí krvi, filmaře láká. Ve čtrnácti si Alžběta Bathoryová vzala mocného válečníka a přes chladný vztah mu porodila čtyři děti.

Po dobu jeho nepřítomnosti spravovala panství s pomocí důvěrnice Anny Darvulie; po smrti manžela se seznámila s  mladým mužem; kvůli němu se prý začala bát, že nebude dost mladá.

Tak aspoň hodlá pojmout příběh Julie Delpy; konkurent Jakubisko chce naopak hraběnku osvobodit od obvinění z krveprolití a představit ji jako ženu obklopenou intrikány.

 

Právě se děje

Další zprávy