Krobot se promění v sudetského železničáře Nebela

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 5. 2008 9:50
Exkluzivně: Podívejte se na ukázku z filmu

Praha - Pokud pomineme Jessii z roku 1966, chystá se na plátna první plnokrevný český komiksový film. Úvodním příspěvkem k čím dál oblíbenější světové vlně adaptací grafických románů bude Alois Nebel. Svérázného sudetského železničáře z malé stanice Bílý Potok ve filmu ztvární Miroslav Krobot.

"Miroslav Krobot je Alois Nebel," říká Jaroslav Rudiš, který stejnojmenný komiks vytvořil spolu s výtvarníkem Jaromírem 99. "Stačí, když si nasadí brýle a nádražáckou čepici. Navíc pochází z Jesenicka, kde se příběh odehrává, takže se nám to celé propojuje."

Připravovaný film adaptuje celou kreslenou trilogii Bílý Potok, Hlavní nádraží, Zlaté hory, která posléze vyšla v nakladatelství Labyrint i pod souhrnným názvem Alois Nebel a také nabídla alternativní konec.

Foto: Jaromír 99
VÍCE O FILMU: Železničář Alois Nebel míří do kina
ROZHOVOR: S Jaroslavem Rudišem o Grandhotelu
ONLINE: Jaromír 99 - tvůrce Aloise Nebela
GRANTY: Nebel má od státu 15 milionů korun

Jaromír 99 - jinak člen skupiny Priessnitz Jaromír Švejdík - ke snímku skládá i hudbu.

Alois Nebel jednoho dne na konci 80. let objeví na půdě stanice skrývajícího se dezertéra Voloďu. Od té chvíle se začnou kolem nádraží podivné věci.

Nebela začnou pronásledovat halucinace, znovu prožívá traumata "století, o kterém si myslíme, že je už za námi" - válku, vyhnání Němců, sovětskou okupaci. Klid nachází jedině na toaletě, kterou proměnil v knihovnu jízdních řádů.

"Nebel je nomen omen," říká Rudiš známý svou fascinací vlaky. "V němčině Nebel znamená mlha, ale pozpátku je to Leben, tedy život. A o tom je náš příběh: mlha na horách, v minulosti i ve vlastním životě, přesně tak, jak se jí prodíral Alois Nebel, výpravčí z moravských Sudetech."

Kniha je výpravou do reálií i do historie zapomenutého kraje, sumou historek a osudů,  hrabalovským pábením o střetu malých a velkých dějin. Tvůrčí tým její adaptace vede na celovečerní ploše debutující animátor a režisér Tomáš Luňák.

Absolvent zlínské filmové školy a FAMU získal zkušenosti na zahraniční stáži na Universitat Pompeu Fabra v Barceloně. Natočil několik krátkých filmů a videoklipů pro Priessnitz, Věru Bílou nebo Ivu Frühlingovou.

Foto: Jan Zappner

"Na scénáři pracujeme od loňského roku společně s Jaromírem 99 a dramaturgem Ondřejem Kavalírem a režisérem Tomášem Luňákem," říká Rudiš.

"Film vzniká ve spolupráci se studiem Tobogang, supervizorem animace bude Noro Držiak," dodává producent Pavel Strnad ze společnosti Negativ.

Tým už má hotovou kratinkou ukázku technologie, kterou odborné veřejnosti představil na plzeňském festivalu Finále. "S ukázkou jsem hodně spokojený," říká Rudiš. "Režisér Luňák si na ní vyzkoušel technologii a myslím, že test dopadl výborně. Líbí se mi atmosféra, která přímo vychází z komiksu, to jsme si s Jaromírem 99 přáli."

Film vznikne unikátní technologií rotoscoping, která kombinuje hraný a animovaný film. "Scény natočené s reálnými herci budou dodatečně animovány a upravovány do výsledné stylizované výtvarné podoby," říkají tvůrci filmu.

Foto: Aktuálně.cz

Podle Rudiše se ani neuvažovalo o tom, že by byl film jiný než animovaný. "Chtěli jsme, aby film pracoval s černobílou komiksovou poetikou a animací."

Výsledná výtvarná podoba filmu by mohla připomenout některé zahraniční snímky - temné sci-fi Temný obraz či Valčík s Bašírem, izraelský animovaný dokument, který právě soutěží v Cannes, kde je považován za jednoho z favoritů.

"Start natáčení bude příští rok na jaře," říká producent Pavel Strnad. "Je plánované na únor a březen 2009. Pak budou následovat dva už tři měsíce střihu a zvuku, pak asi dvanáct měsíců překreslování a animace," říká Strnad. Premiéra je plánována na podzim 2010.

Čtyřicetimilionový rozpočet částečně pokryl grant od Státního fondu kinematografie v rekordní výši patnácti milionů korun. "Film chceme plně zafinancovat do podzimu, jednáme s televizemi a distributory," dodává Strnad.

S možnými partnery jednal minulý týden i na festivalu v Cannes. "Upoutávku jsme ukazovali několika sales company, mají zájem, chtějí scénář."

www.aloisnebel.com

 

 

Právě se děje

Další zprávy