Kritizovala režim. Čína úspěch své rodačky na Oscarech zatím zamlčela

ČTK Reuters Kultura ČTK, AP, Reuters, Kultura
26. 4. 2021 7:36
Historický úspěch Chloé Zhaové, jejíž snímek Země nomádů v noci na pondělí zabodoval na amerických Oscarech, v režisérčině rodné Číně provází mlčení. Čínskou stopu na Oscarech ignorují státní média a v některých případech zasáhla i cenzura, píše agentura AP.
Režisérka Země nomádů Chloé Zhaová se narodila v Číně, žije však v USA. | Video: Reuters

Země nomádů získala hlavního Oscara jako teprve druhý snímek natočený ženou. Zhaová, narozená v Číně, je také první ženou jiné než bílé pleti a obecně teprve druhou ženou, která získala sošku za režii.

O jejím úspěchu však k pondělnímu dopoledni pekingského času neinformovaly ani čínská státní agentura Nová Čína, ani státní televize CCTV. Naopak příspěvek o vítězství Zhaové, který na čínskou sociální síť Wej-po umístil časopis Watch Movies, byl pár hodin po zveřejnění zcenzurován. Platforma zablokovala i hashtag "Chloé Zhaová vyhrála cenu za režii".

Zhaová čelila odporu čínských nacionalistů už v březnu, kdy za Zemi nomádů získala Zlatý glóbus. Uživatelé sociálních sítí zpochybňovali, zda se rodačka z Pekingu vůbec může nazývat Číňankou, a další tvrdili, že rodnou zemi urazila kritickými komentáři vůči čínskému režimu.

Čína na internetu blokuje stránky a média, jejichž obsah není v souladu s vládní politikou. Cenzurní systém známý jako Velká čínská zeď brání přístupu k některým západním médiím nebo sociálním sítím jako Facebook a Twitter.

Na cenzuru narazil i plánovaný přenos oscarového ceremoniálu v Šanghaji. V malém baru The Bund v historické čtvrti východočínského velkoměsta se sešlo okolo 30 fanoušků režisérky Zhaové, kteří se na udílení chtěli dívat přes YouTube. Událost ale měla dvouhodinové zpoždění, protože se organizátorům nepodařilo zprovoznit promítání přes virtuální soukromou síť VPN, doplňuje agentura Reuters.

O Zemi nomádů, road movie z prostředí současných Spojených států, v Číně nebylo možné nic dohledat na recenzních stránkách ani v sociálních médiích, konstatuje Reuters. V pevninské Číně měl být snímek do kin uveden 23. dubna, premiéra však byla odložena. Čeští diváci uvidí Zemi nomádů příští měsíc.

Film Země nomádů v květnu do českých kin uvede distribuční společnost Falcon. | Video: Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy