Kritici volí desetkrát Hořící keř a šestkrát Jako nikdy

ČTK Kultura ČTK, Kultura
2. 1. 2014 22:41
Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky má film Agnieszky Holland
Hořící keř.
Hořící keř. | Foto: HBO

Praha - Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky, které budou předány 25. ledna v pražském Divadle Archa, získal snímek režisérky Agnieszky Holland Hořící keř. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém Československu napsal Štěpán Hulík. Jeho název zazní na finálovém večeru desetkrát.

Šest nominací má psychologické drama Zdeňka Tyce nazvané Jako nikdy. "Po čtyřech nominacích mají Klauni Viktora Tauše a Rozkoš Jitky Rudolfové. Tři nominace získaly Líbánky Jana Hřebejka, po dvou mají dokumenty Show! a Šmejdi," uvedla za organizátory informovala Uljana Donátová. Do konečného hodnocení by mohly podle ní promluvit i filmy Hoteliér a Revival nominované jednou.

Nominace na Ceny české filmové kritiky

Nejlepší film roku 2013

Hořící keř (režie: Agnieszka Holland, producenti: Tereza Polachová, Antony Root, Pavla Kubečková, Tomáš Hrubý)
Klauni (režie: Viktor Tauš, producenti: Viktor Tauš, Michal Kollár)
Jako nikdy (režie: Zdeněk Tyc, producent: Ondřej Trojan)

Nejlepší dokument

Hoteliér (režie: Josef Abrhám ml.)
Show! (režie: Bohdan Bláhovec)
Šmejdi (režie: Silvie Dymáková)

Cena RWE pro objev roku

Bohdan Bláhovec (Show!)
Silvie Dymáková (Šmejdi)
Štěpán Hulík (Hořící keř)

Zdroj: Aktuálně.cz

Průvodcem finálového večera bude moderátor Václav Moravec. Ocenění budou vyhlášena počtvrté, předávání zprostředkuje v přímém přenosu Česká televize na programu ČT2.

Ceny české filmové kritiky vyhlašuje profesní organizace filmových novinářů a publicistů Sdružení českých filmových kritiků. Budou uděleny v jedenácti kategoriích - nejlepší film, nejlepší dokumentární film, nejlepší režie, scénář, kamera a původní hudba.

Dále za nejlepší herecké výkony v hlavních a vedlejších ženských i mužských rolích. Samostatnou kategorií je Cena RWE za objev roku. V uplynulých letech rozhodovalo v jednotlivých kolech vždy kolem pěti desítek filmových kritiků a publicistů.

"Konkurenční" výroční ceny České filmové a televizní akademie (dříve Český lev) budou předány v sobotu 22. února v pražském Rudolfinu. Moderátorem večera, který odvysílá v přímém přenosu Česká televize, bude Marek Eben, režie se ujme Michal Caban.

Nejlepším snímkem roku 2012 byl podle kritiků film režiséra a producenta Davida Ondříčka Ve stínu, který zvítězil v pěti kategoriích. Temné kriminální drama z 50. let uspělo i v hlasování, v němž rozhodují členové filmové a televizní akademie - zabodovalo v devíti kategoriích.

 

Právě se děje

Další zprávy