Kritici Variety vybrali do Varů film s Krobotem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
10. 6. 2011 9:59
Sekce tradičně představí eset evropských režisérů
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Obvyklou desítku snímků uvedou na letošním, 46. ročníku festivalu v Karlových Varech kritici spolupracující s mezinárodním časopisem pro film a filmový obchod Variety. Loni vybrali i snímek režiséra Roberta Sedláčka Muži v říji, letos se na domácí tvůrce nedostalo.

Mezi evropskými objevy však bude slovenská filmařka Zuzana Liová a její snímek Dům, který letos natočila v české koprodukci s Miroslavem Krobotem, Taťjanou Medveckou, Ester Geislerovou a Markem Geišbergem v hlavních rolích.

Je příběhem otce, který pro každou ze svých dvou dcer staví dům a do stavby projektuje všechny své sny a ambice, které ztratil v éře komunismu. Poté, co vyžene z domu starší dceru, která ho "zklamala", soustředí se na budování domu pro mladší Evu. Konflikt mezi generacemi se vyostřuje v okamžiku, kdy i ona začne proti němu a jeho snu protestovat.

Díky pozvánce organizace European Film Promotion představí desítka vybraných filmařů své projekty na festivalu 3. a 4. července. Velká část z nich jsou první nebo druhé filmy začínajících režisérů a filmy oceněné na jiných přehlídkách. Budou mezi nimi i tvůrci z Rumunska, Švédska, Itálie, Francie, Norska, Německa, Islandu, Belgie a Velké Británie.

"Tato programová sekce vznikla před čtrnácti lety. Nyní posiluje důraz na filmaře samé a zároveň na jejich svěží a jímavé filmy. Mnohé z nich mají humorné, vzrušující nebo i kontroverzní náměty, ale vždy jde o témata zpracovaná zábavnou formou," říká Radovan Holub, mluvčí sekce nyní nazývané Deset evropských režisérů očima Variety.

Podle Alissy Simonové, která programově zastřešuje výběr, jsou letos zvolené tituly pozoruhodné "pro svou svěžest, invenci a zaujetí". Jejích žánrové spektrum se pohybuje od komedie po horor, od emotivních portrétů po psychologické thrillery.

"Svět se mi zdá menší od té doby, kdy Variety, European Film Promotion a festival začaly s přehlídkou mladých evropských režisérských talentů v jedné z oficiálních sekcí. Ale možná se jen zvětšil zájem filmového průmyslu v Hollywoodu o filmové talenty z Evropy. Dnes se na tyhle malé, dobrodružné, často z kořenů vymknuté filmy talentovaných tvůrců dívají agenti, producenti a ředitelé hollywoodských studií s velkým zaujetím," ," komentoval to výkonný ředitel Variety Steven Gaydos.

Na stránkách magazínu podle něj vidíte zájem získat a zaměstnat zajímavé evropské filmaře a čtete inzeráty na nové hollywoodské filmy vytvořené dynamickýma rukama další generace evropských režisérů.

 

Právě se děje

Další zprávy