Kritici i Němci se Renčově Baarové vysmívají, prezident Zeman považuje film za výborný

ČTK hrz, ČTK
22. 1. 2016 13:21
Film Lída Baarová u filmových kritiků propadl, i v zahraničí o něm hovoří jako o nechtěně komickém snímku. Chválu režisérovi Filipu Renčovi po slavnostní premiéře vysekli například prezident Miloš Zeman i ministr financí Andrej Babiš.
Foto: CinemArt

Praha/Bratislava - Čeští kritici snímek Filipa Renče Lída Baarová vesměs rozcupovali. Zklamání až znechucení neváhali dát najevo ani jejich němečtí či slovenští kolegové.

"Málokdo čekal vybroušený historický velkofilm (...), ale málokdo čekal, že to bude tak špatné," píše slovenský Denník N. "Míra umělecké impotence, laciných triků, šlendriánu a podceňování diváka nemá v dnešním českém filmu soupeře," zní kritika Denníku N.

Jako snímek, který si všímá jen života meziválečných hvězd a pomíjí hrůzy nacistické vlády, hodnotí film německé recenze. Některé scény podle nich vyznívají spíš jako parodie než jako součást životopisného filmu.

"Nadcházející hrůzy nacistického teroru se dotýkají blyštivého světa hvězd a mocných jen okrajově. Baarová tak nerozumí, proč její kolegyni zakázali hrát, a Goebbels se jen zmíní o tom, že to byla Židovka," uvedl například list Sächsische Zeitung. Jako absurdní moment na hranici parodie působí podle listu filmová scéna, kdy ministra propagandy dožene k pláči nacistický vůdce Adolf Hitler, který mu zakáže pokračovat ve vztahu s Baarovou. Deník podotýká, že na středeční premiéře filmu v Praze se při této scéně ozýval z publika smích.

Najdou se i obdivovatelé. Bezprostředně po premiéře filmu zveřejnil mluvčí Hradu tweet, ve kterém tlumočil nadšené reakce prezidenta republiky Miloše Zemana.

K prezidentovu názoru se přiklání i ministr financí Andrej Babiš, který se vyjádřil o snímku také kladně: "Je to určitě skvělý film, zanechalo to na mě velký dojem. Přemýšlím o tom, kde je ta pravda, těžko se to soudí," sděluje ve videu.

Andrej Babiš na premiéře filmu Lída Baarová | Video: YouTube/ Lída Baarová

Nadšení politiků nesdílí například textař a producent Michal Horáček. Litoval, že filmu vůbec věnoval svůj vzácný čas. "Soupis všech nesmyslů by byl dlouhý, vlastně přesně tak dlouhý jako scénář. Shrnul bych film Lída Baarová asi takhle: Všechna čest stranou," uzavírá svůj příspěvek na Facebooku.

Vyjádřit se k filmu Lída Baarová se stalo téměř společenskou nutností. Ironicky to glosoval na svém Twitteru i komentátor Hospodářských novin Jindřich Šídlo.

Rozporuplné reakce z Lídy Baarové jsou patrné zejména na sociálních sítích, kde si někteří aspoň pochvalují, že díky Renčově filmu se po delší době podařila parodie na "řvoucího Hitlera". Tentokrát se německý vůdce dozvídá, že ho v Lídě Baarové hraje Pavel Kříž (a ne Milan Šteindler).

V nové verzi scénky s Hitlerem, který se rozčiluje, že Renčův film bude úplný propadák a že se kritici jako Kamil Fila budou předhánět, kdo ho víc rozcupuje, utěšuje slečna svou plačící kamarádku slovy: "Neboj, Spáčilová tomu dá 88 procent!"

Filmová kritička MF Dnes sice dala Lídě Baarové "jen" 65 procent, i tak to byl velký nadprůměr. Recenzent online deníku Aktuálně.cz ohodnotil snímek pouze 25 procenty a označil ho za zpackaný ve všech směrech. 

Velkým tématem mezi diskutujícími je i vysoký rozpočet filmu a úctyhodných patnáct milionů, které dostal ze Státního fondu kinematografie.

 

Právě se děje

Další zprávy