Hořící keř je nejlepší film roku 2013, shodli se kritici

FOTO Ceny filmové kritiky vyzdvihly tvůrce Hořícího keře
Snímek Hořící keř uspěl i v kategoriích pro nejlepší režii, scénář, hudbu a kameru. Večerem provázel Václav Moravec, cenu nejlepšímu filmu předala filmová kritička Eva Zaoralová.
Cenu za režii předával loňský vítěz David Ondříček producentce Tereze Polachové. Snímek Hořící keř vznikl původně jako televizní minisérie pro stanici HBO.
Petra Špalková měla radost z ceny pro nejlepší herečku v hlavní roli za snímek Zdeňka Tyce Jako nikdy.
Cenu jí předal Ivan Trojan, který si letos žádnou trofej neodnesl, i když měl nominaci za vedlejší roli v Hořícím keři.
Foto: Ludvík Hradilek
Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 1. 2014 21:12
Ceny české filmové kritiky jednoznačně vyzdvihly snímek Agnieszky Holland, který vyhrál v šesti z deseti kategorií. Za hlavní role získali cenu Petra Špalková a Jiří Schmitzer za film Jako nikdy.

Praha - Ceny české filmové kritiky jednoznačně ocenily jako nejlepší film roku 2013 Hořící keř Agnieszky Holland, který sledoval osudy rodiny Jana Palacha po jeho autodafé v lednu 1969. Film vznikl původně jako minisérie pro televizní stanici HBO.

Foto: Aktuálně.cz

"HBO Hořící keř loni odvysílala v patnácti zemích Evropy, prodala do dalších osmi včetně Itálie, Francie a Skandinávie a v červnu ho uvede do amerických kin," řekla producentka Tereza Polachová. Za režisérku cenu převzala, neboť Hollandová právě natáčí v Paříži.

Snímek je favoritem i pro České lvy, kde má 14 nominací. Laureáty vyhlásí Česká filmová a televizní akademie 22. února.

Ve čtvrtém ročníku Cen české filmové kritiky pro nejlepší celovečerní hrané a dokumentární filmy proměnil Hořící keř šest z deseti nominací včetně hlavních - za film, režii i scénář, jehož autor Štěpán Hulík se stal držitelem Ceny RWE pro Objev roku.

"Ten scénář není dokonalý, ocenění proto beru jako jakési nakopnutí mladého tvůrce, abych se snažil dál," řekl Hulík na pódiu.

Drama o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém Československu, bylp oceněno i za kameru Martina Štrby, hudbu Antoniho Komasy-Lazarkiewicze a nejlepší ženský herecký výkon za vedlejší roli Palachovy matky, kterou hrála Jaroslava Pokorná.

Foto: Aktuálně.cz

V hereckých kategoriích dominoval snímek Zdeňka Tyce Jako nikdy, když mezi herečkami v hlavní roli vynikla Petra Špalková a za mužský herecký výkon v hlavní roli umírajícího malíře získal cenu Jiří Schmitzer.

Petra Špalková poděkovala scenáristce snímku Jako nikdy Markétě Bidlasové i režiséru Tycovi. "Přes vážné téma bylo natáčení poklidné a příjemné, jakási klidná euforie a pocit naplnění. Byli jsme uprostřed kokořínských lesů bez styku s civilizací a celý štáb se okamžitě sžil. Ta pohoda vykompenzovala náročnost či tíživost tématu," řekla oceněná herečka a věří, že úspěch vrátí film do kin.

Ve dvoukolovém hlasování posuzovalo dvaačtyřicet publicistů 26 celovečerních hraných a animovaných filmů a 16 dokumentů. Z nich byl oceněn snímek Bohdana Bláhovce nazvaný Show!

Foto: Cinemart

Z celovečerních snímků Rozkoš Jitky Rudolfové a Klauni Viktora Tauše nominovaných shodně ve čtyřech kategoriích nakonec zabodoval pouze ten druhý díky hereckému výkonu Jiřího Lábuse ve vedlejší roli.

Jiří Lábus poděkoval při převzetí ceny Spejblovi a Hurvínkovi. Neboť právě jejich představení prý bylo tím prvním, které v divadle viděl - a rozhodl se být hercem.

"Dostal jsem už cenu svou tvorbu pro děti a mládež na festivalu ve Zlíně, ale kdysi dávno jsem byl oceněn za Michálkův snímek Amerika. Mám ji doma na skříni a tahle bude vedle ní," řekl.

Specialista na televizní diskuse s politiky Václav Moravec, který předávání v přímém přenosu programu ČT2 poněkud nudně a škrobeně moderoval, si před auditoriem filmařů postěžoval, že "nekulturní žurnalisté" podobné ceny nemají. Přesto by si ocenit podle něj zasloužili. Například David Rath za snímek Vykoupení z věznice Litoměřice o nelidských podmínkách vazby, či zvukař Poslanecké sněmovny za ozvučení filmu Cesta do Afriky, pokoušel se o vtipy Moravec.

Ceny české filmové kritiky vyhlašuje Sdružení českých filmových kritiků, které je profesní organizací filmových novinářů a publicistů.

Ceny české filmové kritiky 2013 (vítězové a nominovaní)

Nejlepší film roku 2013

Hořící keř (režie: Agnieszka Holland, producenti: Tereza Polachová, Antony Root, Pavla Kubečková, Tomáš Hrubý)
Klauni (režie: Viktor Tauš, producenti: Viktor Tauš, Michal Kollár)
Jako nikdy (režie: Zdeněk Tyc, producent: Ondřej Trojan)

Nejlepší dokument

Show! (režie: Bohdan Bláhovec)
Hoteliér (režie: Josef Abrhám ml.)
Šmejdi (režie: Silvie Dymáková)

Nejlepší režie

Agnieszka Holland (Hořící keř)
Jitka Rudolfová (Rozkoš)
Zdeněk Tyc (Jako nikdy)

Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli

Petra Špalková (Jako nikdy)
Tatiana Pauhofová (Hořící keř)
Jana Plodková (Rozkoš)

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Jiří Schmitzer (Jako nikdy)
Petr Stach (Hořící keř)
Oldřich Kaiser (Klauni)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli

Jaroslava Pokorná (Hořící keř)
Taťjana Medvecká (Jako nikdy)
Kati Outinen (Klauni)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

Jiří Lábus (Klauni)
Jiří Černý (Líbánky)
Ivan Trojan (Hořící keř)

Cena RWE pro Objev roku

Štěpán Hulík (Hořící keř)
Bohdan Bláhovec (Show!)
Silvie Dymáková (Šmejdi)

Nejlepší scénář

Štěpán Hulík (Hořící keř)
Markéta Bidlasová (Jako nikdy)
Jitka Rudolfová (Rozkoš)

Nejlepší kamera

Martin Štrba (Hořící keř)
Martin Štrba (Líbánky)
Ferdinand Mazurek (Rozkoš)

Nejlepší hudba

Antoni Komasa-Lazarkiewicz (Hořící keř)
Aleš Březina (Líbánky)
Jan Ponocný (Revival)

 

Právě se děje

Další zprávy