Staříci jsou podle kritiků filmem roku, bodovali i Vlastníci a Tereza Ramba

ČTK ČTK
1. 2. 2020 22:24
Čeští filmoví kritici vybrali jako nejlepší snímek minulého roku road movie Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou v hlavních rolích. Hraný debut režisérů Ondřeje Provazníka a Martina Duška o pomstě a spravedlnosti získal také cenu za režii a pro herce Jiřího Schmitzera. Ceny kritiky byly předány v pražském Divadle Archa, obdrželo je šest snímků.

Filmový debut Jiřího Havelky Vlastníci, odehrávající se na rozhádané domovní schůzi bytových vlastníků, proměnil dvě nominace - za scénář a pro herečku Terezu Ramba.

Nabarvené ptáče Václava Marhoula bodovalo v kategorii Audiovizuální počin, kde kritici ocenili kameru Vladimíra Smutného. Drama uvedené v soutěži benátského festivalu sleduje drsný osud malého chlapce během druhé světové války.

Loutkový film Dcera od Darji Kaščejevové, který vypráví o křehkém vztahu rodičů s dětmi a aktuálně je nominovaný na Oscara, se stal nejlepším snímkem mimo klasickou kinodistribuci.

Cenu pro objev roku získal Bohdan Karásek za svůj debut, vztahovou tragikomedii ze života třicátníků Karel, já a ty. Nejlepším dokumentem byla vyhlášena road movie o cestě otce a syna Dálava v režii Martina Marečka.

Nejlepším porevolučním filmem je Kolja

Ceny české filmové kritiky byly letos uděleny podesáté. Slavnostní večer zahrnoval ohlédnutí za 30 lety svobodné porevoluční kinematografie v Česku, respektive Československu: vyhlášení výsledků hlasování kritiků o nejlepší domácí film z let 1990 až 2019.

Vítězem se stal oscarový titul Jana Svěráka Kolja z roku 1996, druhá příčka patří snímku Kouř z roku 1991 režiséra Tomáše Vorla a třetí místo kritici přiřkli titulu Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág z roku 1992. Celá desítka nejlepších českých filmů až na dva zahrnuje snímky z 90. let. Výjimkou jsou jen Pouta Radima Špačka na šestém a Protektor Marka Najbrta na deváté místě, oba z roku 2009.

Ceny české filmové kritiky organizuje Sdružení českých filmových kritiků, které aktuálně zahrnuje 52 lidí. Podle webové stránky cen posuzovali 55 hraných, animovaných a dokumentárních titulů.

Počátkem března se budou předávat ještě ceny Český lev, o nichž hlasuje Česká filmová a televizní akademie. Nejvíce nominací na ně získala tragikomedie Vlastníci, dostala jich 12. Nabarvené ptáče má 11 nominací a Staříci deset. Členové akademie vybírali z 34 celovečerních hraných a animovaných filmů a z 30 dokumentů.

Držitelé Cen české filmové kritiky za rok 2019

Nejlepší film: Staříci (producent Jiří Konečný)

Nejlepší dokumentární film: Dálava (režie Martin Mareček)

Nejlepší režie: Martin Dušek a Ondřej Provazník (Staříci)

Nejlepší scénář: Jiří Havelka (Vlastníci)

Nejlepší herečka: Tereza Ramba (Vlastníci)

Nejlepší herec: Jiří Schmitzer (Staříci)

Audiovizuální počin: Vladimír Smutný (kamera, Nabarvené ptáče)

Kategorie Mimo kino: Darja Kaščejevová (krátký animovaný film Dcera)

Cena innogy pro objev roku: Bohdan Karásek (Karel, já a ty)

Anketa o nejlepší český film let 1990-2019:

  1. Kolja (1996, režie Jan Svěrák)
  2. Kouř (1991, režie Tomáš Vorel)
  3. Dědictví aneb Kurvahošigutntág (1992, režie Věra Chytilová)
 

Právě se děje

Další zprávy