VIDEO Kristen Stewart je bachařkou na Guantánamu

Kultura Kultura
14. 8. 2014 7:50
Křehká hrdinka z filmového hitu Twilight se proměnila ve vojačku v Camp X-Ray a dohlíží na vězně na Guantánamu.
Kristen Stewart ve filmu Camp X-Ray.
Kristen Stewart ve filmu Camp X-Ray. | Foto: Externí

Praha – Kontroverzní téma, nebo melodramatický příběh? Snímek Camp X-Ray si odbyl svou světovou premiéru už v lednu tohoto roku, když byl uveden na prestižní filmové přehlídce Sundance v Utahu. Zde vzbudil od prvních kritiků podobně rozpolcené názory. Nyní se konečně můžeme podívat na upoutávku na film, jehož americká kinopremiéra je chystána na říjen, přičemž není jisté, jestli se v českých kinech vůbec objeví.

Upoutávka na drama Camp X-Ray
Upoutávka na drama Camp X-Ray

Téma samo o sobě nese silný politický náboj, protože se točí kolem nepříjemné části americké války s terorismem. Věznice na Guantánamu byla zřízena v roce 2002 a byla určena k zadržení obzvlášť nebezpečných jedinců, většinou spojených s boji v Afghánistánu nebo Iráku. Film Camp X-Ray nahlíží na dění ve věznici optikou armádního nováčka.

Postava Kristen Stewart jménem Amy Cole narukovala do armády s cílem sloužit něčemu většímu, nakonec ji čekalo přeložení na tento malý kus Ameriky na Kubě. Navzdory nařízení navazuje kontakt s Alim Amirem, který je zde stejně jako mnoho dalších zadržován. Právě rovina osobního pochopení vede k úvahám nad touto institucí, lidskou hrdostí a životem vůbec.

Foto: Reuters

Politicky rozpolcená Amerika na republikány a demokraty se nejspíš nevyhne tomu aplikovat své přesvědčení při hodnocení snímku. Režisérský a scenáristický debutant Peter Sattler zároveň při natáčení nezávislého snímku Camp X-Ray získal zbraň, jak ke svému dílu přivést širší diváckou obec. Angažování Kristen Stewart přitom může být vnímáno dvousečně.

Pro ni jako herečku je úloha v tematicky náročném snímku výzvou, přičemž nesmírná obliba knižních adaptací Twilight může věrné diváky držet s oblíbenou herečkou. Nicméně počátky v této mládežnické romanci, která je rovným dílem vysmívaná, může potenciální diváky od dramatu Camp X-Ray odrazovat.

Pochybnosti vyvolává navrch její fyzická zdatnost, která mezi jinými vojáky působí nedostatečně. Herečka sama přitom už usilovala o ztvárnění silné ženské hrdinky, a to ve fantasy Sněhurka a lovec, v níž byl klasický model pasivní princezny obrácen na aktivní bojovnici.

 

Právě se děje

Další zprávy