Křišťálový glóbus ve Varech získal rumunský film o válečném masakru, uspělo i Česko

ČTK Kultura ČTK, Kultura
7. 7. 2018 20:39
V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil koprodukční film s českou účastí nazvaný Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři.
Rumunský režisér Radu Jude
Rumunský režisér Radu Jude | Foto: ČTK

Vítězný film karlovarského festivalu natočil rumunský režisér Radu Jude a v sobotu za něj při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal převzal Křišťálový glóbus. Emocionálně působivý film přibližuje etnický masakr spáchaný rumunskou armádou na východní frontě roku 1941.

Koproducenty filmu byly Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko a Německo. S Velkou cenou festivalu je spojena odměna 25 000 dolarů (559 000 korun), která patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. Film dnes získal i cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský titul v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu.

Jude, jeden z nejvýraznějších autorů současné evropské kinematografie, soutěžil s důmyslně koncipovaným filmem, který své téma rozvíjí zvolna a v detailech, ale působí i na divákovy emoce nevídanou silou.

Skutečnou událost, která se stala, přibližuje prostřednictvím mladé aktivistické umělkyně, která se rozhodne tento incident inscenovat. Film ukazuje, že barbarství nemusí spočívat v páchání surových činů, neboť člověka k němu může dovést i pouhá zakrnělost svědomí.

"Největší režisérská hvězda letošní soutěže Radu Jude právem dosáhla na Křišťálový glóbus pro nejlepší snímek. Jude ve svém nesmlouvavém filmu opět prokázal schopnost nevybíravě, kousavě a přitom s nadhledem komentovat bolavá místa dějin vlastního národa i celé Evropy. Tentokrát se nedotýká jen masakru Židů v Oděse roku 1941, ale na vztahu Rumunů k této konkrétní historické události odhaluje dnešní celoevropskou otupělost k historickým, a tím i k současným problémům. Nejodvážnější a nejzávažnější film letošní soutěže," komentuje filmový redaktor Aktuálně.cz Tomáš Stejskal.

Cenu za režii dostal český zástupce v soutěži Olmo Omerzu za film Všechno bude, natočený v koprodukci s partnery ve Slovinsku, Polsku a na Slovensku.

Zvláštní cenu poroty spojenou s odměnou 15 000 dolarů (336 000 korun) si odnáší režisérka a producent snímku Cesta do Florianópolisu. Natočila jej argentinská režisérka Ana Katzová. Dílo získalo i Cenu mezinárodní filmové kritiky, kterou uděluje Mezinárodní federace filmových kritiků.

Herečka Mercedes Moránová dostala za svou roli v tomto filmu cenu za ženský herecký výkon.

Při přebírání sošky se zvednutou pěstí apelovala na podporu feministického hnutí v Argentině a zmínila také legalizaci potratů. V zemi nedávno poslanci dolní komory parlamentu těsně odhlasovali tuto zákonnou změnu a návrh míří do konzervativnějšího senátu. Zelenou stuhu na ruce, která hnutí symbolizuje, měla při přebírání ceny rovněž Katzová.

Mezi muži cenu za herecký výkon dostal Moše Folkenflik za roli ve filmu Geula izraelských režisérů Josepha Madmonyho a Boaze Jehonatana Jakova. Sošku převzal Madmony, protože Folkenflik jako ortodoxní žid v sobotu necestuje.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii na festivalu v Karlových Varech převzal Barry Levinson. Americký režisér, scenárista a producent, držitel Oscara za slavný a přelomový snímek Rain Man cenu dostal od prezidenta festivalu Jiřího Bartošky na závěrečném ceremoniálu.

Čestnou cenu získal i Jaromír Hanzlík, který poděkoval nejen Bartoškovi, ale především divákům. Publikum festivalového ceremoniálu jeho padesátiletou kariéru před kamerou ocenilo dlouhým potleskem vstoje. "Dojali jste mě už podruhé," řekl publiku Hanzlík, kterému se velmi vřelého přijetí dostalo už před několika dny, kdy ve Varech uváděl jeden ze svých prvních filmů, snímek Bloudění z roku 1965.

Hlavní ceny 53. ročníku MFF KV

  • Křišťálový glóbus pro nejlepší film: "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři" ("Imi este indiferent daca in istorie vom intra ca barbari"); Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko, Německo, 2018, Režie: Radu Jude
  • Zvláštní cena poroty: Cesta do Florianópolisu (Sueno Florianópolis); Argentina, Brazílie, Francie, 2018, Režie: Ana Katzová
  • Cena za režii: Olmo Omerzu za režii filmu Všechno bude; Česká republika, Slovinsko, Polsko, Slovensko, 2018
  • Cena za nejlepší ženský herecký výkon: Mercedes Moránová za roli ve filmu Cesta do Florianópolisu (Sueno Florianópolis); Argentina, Brazílie, Francie, 2018
  • Cena za nejlepší mužský herecký výkon: Moše Folkenflik za roli ve filmu Geula; Izrael, 2018
 

Právě se děje

Další zprávy