Kreslený film s démony má v Japonsku rekordní tržby, překonal Cestu do fantazie

ČTK Reuters ČTK, Reuters
28. 12. 2020 14:32
Japonský animovaný film Kimecu no Jaiba, který navazuje na komiksy a seriály o dospívajícím chlapci bojujícím proti lidožravým démonům, od říjnového uvedení v kinech utržil rekordní částku. Stal se komerčně nejúspěšnějším snímkem v historii této asijské země.
Film Demon Slayer příští rok uvidí také Evropané a Američané. | Video: Aniplex USA

Po více než dvou desetiletích tak nový film překonal dosud nejúspěšnější snímek Cesta do fantazie slavného režiséra Hajaa Mijazaki ze studia Ghibli. Paradoxně k tomu dopomohla pandemie nemoci covid-19, píše agentura Reuters.

Snímek s podtitulem Mugen Rešša (Vlak Mugen) byl do japonských kin uveden 16. října, od té doby utržil přes 32 miliard jenů, což je v přepočtu 6,6 miliardy korun, a přilákal 24 milionů diváků.

Oscarem oceněná Cesta do fantazie z roku 2001 měla tržby 31 miliard jenů. Hranici 30 miliard jenů překonala za 253 dní, kdežto Kimecu no Jaiba za 59 dní.

Znalci kinematografického průmyslu se domnívají, že úspěch novému snímku přinesla koronavirová krize, která letos narušila výrobu i distribuci nejednoho titulu. Opatření proti šíření viru Japonce držela doma, kde měli čas na četbu komiksů z této série a sledování animovaného seriálu.

Když se znovu otevřela kina, hromadně pak vyrazili na film, v němž rezonují témata odolnosti, boji dobra se zlem či sourozenecké lásky.

Celá sága včetně filmů, komiksů, seriálů, hraček, kávových hrnečků a dalších produktů k 3. prosinci utržila nejméně 270 miliard jenů, v přepočtu 56 miliard korun, spočítal ekonom Tošihiro Nagahama z ústavu Dai-ichi Life Research Institute.

Kromě Japonska byl film uveden také v několika dalších asijských zemích, příští rok ho uvidí i diváci v Severní Americe či Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy