Krátký film Strach vyhrál na festivalu v Los Angeles

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 9. 2013 17:03
Martin Krejčí má šanci na nominaci na Oscara
Adam Mišík (Strach).
Adam Mišík (Strach). | Foto: kviff

Praha - Krátký film Strach (Little Secret) scenáristy a režiséra Martina Krejčího zvítězil v jedné z hlavních kategorií na prestižním festivalu LA Shorts Fest 2013. Automaticky se tak řadí do širšího seznamu kandidátů, kteří budou nominovaní na Oscara.

Snímek Strach, který byl ve světové premiéře uveden na letošním festivalu v Karlových Varech, je inspirován skutečnou událostí z loňského jara, kdy patnáctiletý chlapec tvrdil, že mu skupina Romů způsobila těžká zranění jen proto, že jim odmítl dát cigaretu. V celé republice se následně zvedla vlna protiromských nálad, na podporu chlapce se pořádaly benefiční sbírky a koncerty. Později se ukázalo, že si vše vymyslel, protože se bál trestu. Ve skutečnosti spadl při hře.

Foto: Aktuálně.cz

Po boku Adama Mišíka v hlavní roli se ve filmu objevili například Klára Cibulková, Jenovéfa Boková a Robert Jašków.

Festival LA Shorts Fest se konal v Los Angeles od 5. do 12. září a uvedl celkem 280 krátkých snímků ze sedmnácti zemí. Snímek, který koprodukoval režisér se společnostmi Stink a Českou televizí, má nyní šanci získat Oscara v kategorii krátký hraný film.

Martin Krejčí je celosvětově respektovaný režisér, který se na vysoké úrovni věnuje také reklamní tvorbě. Je rovněž autorem několika znělek MFF v Karlových Varech včetně té letošní, ve které se objevila Helen Mirrenová.

Společně s Českou televizí a Nutprodukcí momentálně chystá celovečerní debut Čekej tiše o životních osudech zpěvačky Evy Olmerové. Scénář filmu píše Štěpán Hulík.

 

Právě se děje

Další zprávy