Králova řeč podle očekávání ovládla britské ceny BAFTA

Kultura ČTK Kultura, ČTK
14. 2. 2011 6:55
Film proměnil polovinu ze svých 14 nominací
Král Colin Firth
Král Colin Firth | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Ostrované tak vyslali přes oceán jasný signál oscarové akademii. Snímek o zadrhávajícím britském králi Jiřím VI. Králova řeč byl v Londýně podle očekávánáí vyhlášen nejlepším filmem roku a získal dalších šest britských filmových cen BAFTA. 

Představitel hlavní role Colin Firth dostal cenu pro nejlepší herecký výkon a je prvním hercem od 60. let, který byl oceněn dva roky po sobě.  Snímek ovládl i ocenění pro herce a herečku ve vedlejších úlohách - odnesli si je Helena Bonhamová Carterová, která hraje královu manželku, pozdější královnu matku, a Geoffrey Rush za úlohu nekonvenčního australského logopeda.

Královská mnaželka Helena Bonham Carterová
Královská mnaželka Helena Bonham Carterová | Foto: Reuters

Králova řeč tak proměnila polovinu ze 14 nominací a potvrdila čím dál silnější postavení před Oscary, které bude udělovat americká filmová akademie za dva týdny.  Loni získal snímek Smrt čeká všude šest cen BAFTA a úspěch pak zopakoval při Oscarech. Snímky Počátek a The Social Network získaly po třech trofejích.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Natalie Portmanová za úlohu baletky ve snímku Černá labuť.

Zatímco Počátek si odnesl ocenění v technických kategoriích (zvuk, speciální efekty a výprava) a  The Social Network o zakladateli sociální sítě Facebook byl oceněn za nejlepší režii (David Fincher) a za adaptovaný scénář (Aaron Sorkin).

Firth dostal BAFTA pro nejlepšího herce už loni za film Single Man. Naposledy získal dvě ceny BAFTA po sobě Rod Steiger.

Čtěte také:
Koktavý panovník dvakrát porazil zakladatele Facebooku

Jen jednu cenu - za kameru - dostal favorizovaný western Opravdová kuráž Joela a Ethana Coenových. Zcela naprázdno vyšel překvapivě osmkrát nominovaný snímek Dannyho Boylea 127 hodin. Stejně tak Černá labuť s 12 nominacemi dostala jen jedno ocenění pro Portmanovou. Dvě ceny za masky a kostýmy naopak dostala Alenka v říši divů režiséra Tima Burtona.

Christopher Lee
Christopher Lee | Foto: Aktuálně.cz

Králova řeč, která má úspěch u kritiky i diváků, dominovala podle úpředpokladů. Nevětší pozornost se přitom soustřeďuje na padesátiletého Firtha, který už za úlohu otce nynější britské královny dostal Zlatý Glóbus a je považován za jasného favorita na hereckého Oscara. Při Glóbech však britský snímek jinak vyšel naprázdno a většinu cen získal The Social Network.

BAFTA pro nejlepší původní scénář získal David Seidler. Královu řeč chtěl napsat už před skoro 30 lety, ale respektoval přání královny matky, která nechtěla, aby byl promítán za jejího života. Matka dnešní královny Alžběty II. zemřela v roce 2002 ve věku 101 let.

Cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film dostal překvapivě švédský snímek Muži, kteří nenávidí ženy natočený podle první knihy ze známé detektivní trilogie Milénium Stiega Larssona.

Za nejlepší britský debut byl oceněn režisér Christopher Morris za snímek Čtyři lvi, satirickou komedii o skupince neschopných islamistických teroristů, kteří plánují útok na londýnský maraton.

Vycházející hvězdou britského filmu byl vyhlášen herec Tom Hardy, který se mezi jiným nedávno objevil v Počátku po boku Leonarda DiCapria. O této ceně nerozhodovali členové Britské filmové a televizní akademie, ale diváci.

 Zvláštní cenu za přínos britské kinematografii dostaly filmy o Harry Potterovi. Za celoživotní dílo byl oceněn herec Christopher Lee.

Slavnostní ceremonie se zúčastnila řada celebrit. Vedle oceněných a nominovaných umělců byli v hledišti i Paul Mccartney, který předával cenu za hudbu, Kevin Spacey, Neve Campbellová, Mark Ruffalo, Samuel Jackson. Do Londýna se naopak nedostali někteří ocenění filmaři - například režisér David Fincher nebo Natalie Portmanová, která prý nechtěla letět z New Yorku do Londýna kvůli pokročilému těhotenství.

 

Právě se děje

Další zprávy