Králík vyráží do boje s LFŠ. Zakládá Festival nad řekou

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 7. 2008 10:40
Letní filmová škola bude mít už za rok konkurenci

Praha - Zatímco v Uherském Hradišti právě začíná Letní filmová škola, její bývalý ředitel Jiří Králík jistě ne shodou okolností oznámil, že rozjíždí konkurenční akci v Písku. Poprvé se bude konat až za rok - ovšem ve stejné době jako Letní filmová škola.

Festival nad řekou má vypuknout 31. července 2009. Uherské Hradiště a Písek leží od sebe 288 kilometrů - což je dostatečná vzdálenost na to, aby si návštěvníci museli vybrat, které z akcí dají přednost.

Zda té, kterou připravuje AČFK poté, co byl z jejích řad odejit Jiří Králík v souvislosti s nesrovnalostmi ve financování - nebo té, kterou pořádá právě Králík, dlouholetý ředitel LFŠ a souvisejících akcí.

Akce filmového Dona Quijota sice působí svým názvem romanticky, ale svým termínem spíš naznačuje, že to trochu bude trucpodnik. Festivaly v Česku se úzkostlivě snaží o to, aby se termínově nepřekrývaly a neubíraly si tak diváky.

Kulturní dům městě, které myslí na kulturu.
Kulturní dům městě, které myslí na kulturu. | Foto: Tomáš Fránek

Krom desítek podzimních menších akcí především v Praze je česká festivalová mapa rozprostřena plynule do celého roku. Startuje na jaře Dny evropského filmu, pokračuje Febiofestem, Anifestem, zlínským festivalem, MFF Karlovy Vary, LFŠ, Fresh Film Festem, Festivalem Prague Shorts a jihlavským dokumentárním festivalem.

Tým Festivalu nad řekou tvoří zatím dva odpadlíci od Letní filmové školy, kterou letos poprvé umělecky vede mladý filmový teoretik Pavel Bednařík.

Ředitelem Festivalu nad řekou je režisér a producent Michael Havas, uměleckým ředitelem pak právě Jiří Králík.

Právě svůj tým označuje Havas za jeden z hlavních předpokladů pro vytvoření kvalitní kulturní a společenské akce. "Bude vycházet z osvědčeného dramaturgického modelu, ale současně připraví několik programových novinek," slibuje.

Pořadatelem akce je Havasova společnost Heart of Europe Media. Podle Havase v oblasti kultury působí od roku 1994, byla koproducentem filmu Jana Švankmajera Lekce Faust a pořadatelem festivalu WOMAD v rámci Praha 2000 - evropské město kultury.

Foto: Aktuálně.cz

"V současné době spolupracuje s Peterem Gabrielem na celosvětovém projektu Small Places Tour 2008," dodává Havas. Rada města Písku vyjádřila akci podporu 17. července

Festival nad řekou chce film představit jako multidisciplinární umění. "Jeho veškeré složky - tedy literatura, fotografie, hudba, tanec i divadlo - budou na festivalu uvedené v konkrétním kontextu," plánuje.

Stejně jako LFŠ i Festival nad řekou nabídne řadu doprovodných akcí a archivní filmy i novinky světové kinematografie. I program v Písku bude rozdělen do několika cyklů.

Hlavní cykly prvního ročníku jsou čtyři. Svět Josefa K. nabídne tvorbu založenou na dílech Franze Kafky a jeho následníků Eugena Ionesca, Samuela Becketta, J. L. Borgese, Alfreda Jarryho či Toma Stopparda. K vidění by tu podle Havase měly být filmy Jana Němce, Terryho Gilliama, Pavla Juráčka nebo bratří Quayů.

Písek, Kamenný most
Písek, Kamenný most | Foto: Ludvík Hradilek

"Obsahem cyklu Zlatá šedesátá pak bude 35 celovečerních filmů 35 nejvýznamnějších režisérů," vysvětluje Havas další sekci.

Cyklus Terra incognita chce zase představovat méně známé kinemoatgorafie - první ročník bude patřit tibetské. Další třicítku filmů nabídne cyklus Argentinský film.

Festival nabídne i pět vedlejších cyklů, které připomenou mimo jiné významná životní jubilea (jako 200. výročí narození Edgara Alana Poea a 100. výročí narození Francise Bacona) či tvorbu zemí Visegrádu.

První tiskovou konferenci plánují organizátoři na září. "Tam upřesníme program, sdělíme první jména významných hostů, představíme dramaturgický a organizační tým, logo s vizuálním konceptem i nové webové stránky festivalu," hlásí Havas.

Festival nad řekou proběhne od 31. 7. do 9.8. 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy