Recenze: Přece to tu komunistům nenecháme. Nový Král Šumavy chce narovnat historii

Pavel Sladký Pavel Sladký
9. 12. 2022 14:51
Nová televizní minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje, jejíž první díl lze od pátku vidět ve videotéce Voyo, vypráví nejdramatičtější část příběhu šumavského převaděče Josefa Hasila. Ten začal roku 1948, kdy komunisté uzavřeli hranice, pomáhat emigrantům na Západ. A to v uniformě československé pohraniční stráže. Od Státní bezpečnosti dostal přízvisko Král Šumavy.

Hlavně slatě a drsné horské počasí byly kromě pohraničníků největší překážkou při útěku z Československa. Události na jeho trojmezí s Německem a Rakouskem v době, kdy hranici ještě nelemovaly ostnaté dráty a železná opona se teprve rodila, teď přibližuje třídílná minisérie režiséra Davida Ondříčka.

Autor televizní Dukly 61 nebo filmu Zátopek ji natočil podle románu Návrat Krále Šumavy od Davida Jana Žáka, který se dočkal také komiksového přepracování. Vychází z Hasilových vzpomínek i svědectví a líčí ho v pozitivním světle. Převaděč svůj tolerantní světonázor v několika dialozích formuluje tak, že když chce někdo z republiky odejít, nikdo by mu neměl bránit. V uniformě Sboru národní bezpečnosti měl přitom mladík hranice chránit.

Ondříček tematizuje jeho smysl pro humor, vitalitu, ale také impulzivnost a odvahu hraničící s nerozvážností. Protagonistovi svou tvář propůjčil třiadvacetiletý herec Oskar Hes, o rok mladší, než byl v roce 1948 skutečný Hasil. Ten na svobodu pomohl desítkám lidí a pokračoval navzdory perzekucím blízkých i vězení, než se usadil v USA. Zemřel před třemi roky, bylo mu 95 let.

Casting a herecké výkony jsou celkově oporou minisérie. Ani nejfanatičtější zastánci totality a násilí se díky tomu naštěstí nejeví jako bezvýhradné zupácké karikatury, s jakými jsme se v porevolučních českých filmech setkali vícekrát. Ladislav Hampl a Jan Jankovský jsou v rolích ideologicky kovaných důstojníků sice jednoznačně nesympatičtí, ale spíše typičtí než parodičtí. A fungují v rámci malého kolektivu posádky pohraničního útvaru Zvonková.

Větším patosem je zatížena postava, kterou Ondříček svěřil svému dlouholetému spolupracovníkovi, producentovi a výkonnému řediteli karlovarského festivalu Kryštofu Muchovi. Ten v prvním díle představuje zásadového, kamarádského a vskrytu protikomunisticky naladěného velitele Václava Kota.

Jeho dny jsou sečteny, ale snaží se do poslední chvíle držet stráž pro chvíli, kdy se situace obrátí a bude potřeba bojovat. "Přece to tu komunistům nenecháme," říká doslova. Působí jako Hasilova otcovsky formativní figura, zvlášť s přihlédnutím k tomu, že Král Šumavy žije jen s matkou a bratry.

První díl minisérie Král Šumavy: Fantom temného kraje je od pátku ve videotéce Voyo. | Video: Voyo

Minisérie nese poněkud postradatelný podtitul Fantom temného kraje. Odlišuje se tím hlavně od silně ideologicky zatíženého filmu Král Šumavy režiséra Karla Kachyni z roku 1959 a naráží na slova, která v nadsázce padnou mezi protagonistou a jeho milou Marií Vávrovou.

Jako případný odkaz na šumavskou poetiku tmavých slatí v duchu spisovatelů Josefa Váchala a Karla Klostermanna ale podtitul moc nefunguje. Nenavazuje hlouběji na knihy typu Mlhy na blatech, Črty ze Šumavy anebo svérázně, tajuplně, až bizarně pojatý svět rašelinných močálů ve Váchalově případě. Se šumavskými lokacemi novinka pracuje velmi slušně, ale mlhy a temnota jsou jen postprodukovaným odleskem toho, co kraj umí doopravdy.

David Ondříček říká, že příběh Krále Šumavy byl pro něj "příležitostí napínavou formou narovnat historii". Není třeba historiografickou stránku přeceňovat, přes zřetelně antikomunistický tón ale novinka přece jen působí autentičtěji než do stejné doby zasazená minisérie Herec nebo film Toman. A také je vypravěčsky lépe zvládnutá. Tím hlavním v Králi Šumavy nicméně zůstává žánrová zábava s prvky westernu, krimi a thrilleru.

Ondříček po loňském Zátopkovi znovu projevuje snahu vyprávět o známé a pozitivní figuře z československých dějin 20. století skrze její svéráz, smysl pro humor, vztah k ženám a formování vlastního odkazu.

Zbylé dva díly zveřejní Voyo následující pátky. Král Šumavy bude patřit mezi zatím nejvýraznější a nejpodařenější tituly, kterými může služba oslovit předplatitele.

Představuje další Ondříčkův pokus o kultivovaný mainstream, stavějící na žánrovém vyprávění a napětí s přijatelnou mírou dramatické licence směrem k dějinám. Navíc si nechává otevřený prostor i pro případná pokračování. Ta by ostatně mohla Hasilovu postavu - vzhledem k jeho reálným osudům vězně a později agenta chodce ilegálně překračujícího hranice zpět do Československa - rozšířit o nové výzvy a morální dilemata.

Seriál

Král Šumavy: Fantom temného kraje
Režie: David Ondříček
Seriál je k vidění na Voyo.

 

Právě se děje

Další zprávy