Slámův nový film Krajina ve stínu se vrací k období května 1945

ČTK ČTK
7. 5. 2020 11:50
Režisér Bohdan Sláma, držitel několika Českých lvů, ve čtvrtek představil první záběry ze svého historického dramatu Krajina ve stínu. Inspiroval jej poválečný masakr v obci Tušť v oblasti Vitorazska na jihu Čech, kde bylo koncem května 1945 při odsunu Němců zavražděno 14 lidí.

Ve snímku hrají Magdaléna Borová, Stanislav Majer, Bára Poláková, Csongor Kassai, Petra Špalková, Zuzana Kronerová, Pavel Nový, Cyril Drozda nebo Marek Taclík.

"Zajímá nás, jak malý člověk obstojí uprostřed dějin, které se přes něj valí. Musíme si klást otázku, jak bychom se v podobných situacích zachovali my sami," říká režisér Bohdan Sláma.

Film je kronikou lidí z malé vesnice v pohraničí, vláčené dějinami 30. až 50. let minulého století. V popředí stojí osud jedné rodiny. Autorem scénáře je Ivan Arsenjev, kameramanem pak Diviš Marek, s nímž Sláma natočil své filmy Štěstí, Venkovský učitel, Čtyři slunce nebo Bába z ledu.

Krajina ve stínu má široký časový záběr, hrdinové čelí nacismu i komunismu. Masakr v Tušti však nebyl jen pomstou na domnělých kolaborantech, ale nesl v sobě tragédii celé oblasti Vitorazska.

"Její obyvatelé žili vždy v Rakousku, obce byly přičleněny k Československu až v roce 1920. Když se na podzim 1938 objevila možnost vrátit se zpět ke svým kořenům, řada lidí ji využila. Bylo ovšem už po anšlusu, takže šlo o 'návrat' do nacistického Německa. Kdo si jej zvolil, ten trpěl nejpozději po roce 1945, když se situace opět obrátila," uvádí film do historických souvislostí spisovatel a historik Pavel Kosatík.

"Během odsunu Němců, a zde především, bylo vedle spravedlivě potrestaných postiženo také mnoho nevinných," dodává.

Z bývalého Československa muselo po druhé světové válce odejít asi 2,9 milionu obyvatel německé národnosti. Během vysídlování bylo na mnohých nevinných spácháno nikdy nepotrestané násilí. "Popravy v období těsně po konci války jsou téma, o kterém se příliš nemluví," podotýká producent snímku Martin Růžička.

Hrdinové filmu Krajina ve stínu čelí nacismu i komunismu. | Video: Bontonfilm

Krajina ve stínu bude šestým dílem režiséra, scenáristy a pedagoga katedry režie pražské FAMU Slámy. Za Divoké včely z roku 2001 získal první ceny na festivalech v Rotterdamu a San Francisku, Štěstí z roku 2005 má Českého lva za nejlepší film, režii, scénář, kameru, hlavní ženský herecký výkon, vedlejší ženský herecký výkon a hlavní mužský herecký výkon i první cenu z festivalu v San Sebastianu.

Následující Venkovský učitel (2008) obdržel Českého lva za nejlepší scénář a vedlejší ženský herecký výkon, oceněn byl též na festivalu v Benátkách. Následoval snímek Čtyři slunce z roku 2012. Zatím poslední titul Bába z ledu v roce 2018 získal šest Českých lvů, včetně režie a hereckých kategorií.

 

Právě se děje

Další zprávy