Kouzelná chůva v akci, dítka v pozoru

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 5. 2006 0:00
Recenze - Připomíná to populární reality show: dětičky zlobí, rodiče si s nimi nevědí rady. A tak si pozvou chůvu, která "špinavou práci" vyřídí za ně.

Netřeba asi dodávat, že při jejím odchodu jsou dětičky, doposud řvoucí a neurvale bušící do svých rodičů, tiché jako pěny, mile se usmívají a používají slova jako děkuji, dobrý den a prosím.

V reality show to působí dost nepravděpodobně a divákovi se na mysl vkrádá představa, jestli nezafungovala spíš vidina zájezdu než autorita cizí ženy v rodině. Zato ve filmu Kouzelná chůva Nanny McPhee jsou výchovné lekce úspěšné jaksi navždy; nehledě na to, o kolik vtipnější je ona transformace.

Kouzelná chůva má po ruce arzenál, před kterým si sedm dětí ovdovělého pana Browna sedne na zadek, i kdyby nechtěly. Stačí kouzelná hůlka, obličej plný bradavic, přerostlý zub v koutku úst, hrbolatý frňák a výraz, s kterým říká temným hlasem: Klepala jsem.

Pět výchovných lekcí kouzelné chůvy pak pochopitelně vydá za všechny rady předchozích 17 pečovatelek i za péči bezradného tatínka. Majitele pohřebního ústavu, jenž se musí co nejdřív oženit, jinak mu zlá teta přestane posílat rentu, která rodinu udržuje nad vodou.

Kouzelná chůva: nenáviděná paní Quinlyová
Kouzelná chůva: nenáviděná paní Quinlyová | Foto: Bontonfilm

Tatínka hraje Colin Firth a pro tuto roli je možná až příliš sexy, ale maminky, které své děti budou doprovázet do kina, to určitě potěší. Stejně jako romantické zasněžené finále a herecký výkon Emmy Thompsonové, která si Kouzelnou chůvu napsala na tělo.

Sestavu obskurních postav doplňuje ona příšerná teta, tatínkova nápadnice paní Quicklyová, dva zaměstnanci pohřebního ústavu, zrzavá kuchařka vařící "vývar vojenského typu" z bramborových slupek a konečně krásná služebná, které se pan Brown docela líbí, ale necítí se ho hodna.

Kouzelná chůva: Tatínek v dortové bitvě
Kouzelná chůva: Tatínek v dortové bitvě | Foto: Bontonfilm

Film je samozřejmě schematický až hrůza, dětičky až příliš roztomilé a chůva ošklivá jako smrt. Ale snímku pro děti lze trochu toho kýčaření a nelogičností odpustit, zvlášť když současně nabízí spoustu zábavy i pro rodiče.

Ty pobaví morbidní scény (domnělého) požírání sourozence, gilotinka na medvídky, veselé demolování kuchyně či navnazování žížal, žab a pavouků, které mají odpudit skoromacechu Quicklyovou. Jen ten tančící osel v bílém oblečku a s kloboučkem už je trochu přes míru.

Kouzelná chůva
Kouzelná chůva | Foto: Bontonfilm

Černý humor, britští herci a viktoriánské kostýmy evokují starou dobrou Anglii; o to více překvapí, že Kouzelná chůva je film americký. Ovšem vkusnější a vtipnější než obvyklé americké filmy i roztomile morbidnější než většina dětských snímků. A na zlobivé děti možná vážně zabere mnohem líp než výhrůžka Chůvou v akci.

Kouzelná chůva Nanny McPhee (Nanny McPhee), USA 2005, scénář Emma Thomsonová, režie Kirk Jones, hudba Patrick Doyle, hrají Colin Firth, Emma Thomsonová, Kelly Macdonaldová, Angela Lansburyová, Imelda Stauntonová a spol. 99 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy