Kouření ve filmu? Jen v doprovodu rodičů

gra, ČTK
11. 5. 2007 16:14
Co všechno ohrožuje mravní vývoj mládeže? Nyní i kouření
Jak to dopadne s filmy, v nichž se kouří?
Jak to dopadne s filmy, v nichž se kouří? | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Na seznam problematických filmových činností se má vedle násilí, sexu a vulgarit dostat i kouření. Alespoň podle vlivné Americké filmové asociace (MPAA)
   
Podle asociace by filmy, ve kterých se hodně kouří, měly být opatřeny varováním, které by na potencionální ohrožení mladistvých upozornilo. A tak by se na filmovém plakátu mohl objevit také nápis jako "oslavuje kouření".
   
"Je dostatečně známo, že kouření škodí zdraví a vzniká na něm závislost a že rodiče od něho chtějí své děti odradit," uvedl k tomu předseda MPAA Dan Glickman.

Foto z filmu Děkujeme, že kouříte
Foto z filmu Děkujeme, že kouříte | Foto: Palace Pictures

Filmy, v nichž hrdinové hojně vychutnávají cigarety, by mohly být vyhodnoceny jako vhodné pro starší kategorie a pro příliš mladé diváky by tak byly nepřístupné. Doposud se věkové omezení vztahuje jen na ty snímky, ve kterých se kuřivo objevuje v rukách dětí a mladistvých. Výjimku by měly dostat jedině filmy historického významu.

Nedávno se na MPAA obrátilo 32 amerických států s návrhem, aby "zakouřené" filmy mohli vidět jen ti diváci do 17 let, se kterými do kina přijde i dospělá osoba.
   
Kuřácké scény se podle loňského průzkumu kalifornské univerzity objevují v 75 procentech filmů hollywoodské produkce. A diváci, především děti, si toho dobře všímají.

Podle vědeckých studií nedávno zveřejněných v časopisech Lancet a Pediatrics je u desetiletých dětí, které mají příležitost častěji sledovat "filmové kouření", až 2,7krát vyšší pravděpodobnost, že samy začnou kouřit.

 

Právě se děje

Další zprávy