Koumák i pistolník Paul Newman podlehl rakovině

Red kul
27. 9. 2008 19:15
Modrooká legenda zemřela v 83 letech

New York - Třiaosmdesátiletý americký herec Paul Newman zemřel na rakovinu plic. Oznámila to televize CNN. Herecký partner Roberta Redforda proslul hlavně jako hrdina westernů a dobrodružných snímků, přitom byl jedním  z nejuznávanějších charakterních herců.

Odchod modrooké legendy nebyl nečekaný. Kariéru ukončil v roce 2007 a první zprávy o tom, že je vážně nemocný, se objevily v lednu. Rodině nedávno oznámil, že ukončil chemoterapii a chce zemřít doma. Média už před jeho úmrtím psala, že jednou z příčin mohlo být i jeho dlouholeté kouření.

Byl desetkrát nominován na Oscara, ale jen jednou sošku získal. Za roli ve filmu Barva peněz z roku 1987, kde hrál kulečníkového mentora Tomu Cruisovi, jenž měl tehdy symbolicky převzít jeho žezlo hlavního hollywoodského sympaťáka.

Tuto symbolickou roli - ať už hrál v jakémkoli filmu libovolnou postavu - naplňoval Newman i svým příkladným civilním životem po více než půl století.

Mezi jeho výrazné postavy patřil alkoholik Brick v Kočce na rozpálené plechové střeše (1958), rančer Hud (1963), trestanec Frajer Luke ve stejnojmenném vězeňském dramatu (1967), indiány vychovaný mstitel Hombre (1967), desperát ve westernu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) nebo rázovitý samozvanec spravedlnosti v Životu a době soudce Roye Beana (1972).

Jeho asi nejpopulárnější rolí zůstane podvodník Henry Gondorff v Podrazu (1973). Slavný je i architekt Doug v katastrofickém spektáklu Skleněné peklo (1974) a z poslední doby  kmotr v mafiánském dramatu Road to Perdition (2002), za nějž byl naposledy nominován na Oscara.

Paul Newman
Paul Newman | Foto: Reuters
Čtěte také:
Frajer Luke a Brubaker přišli o režiséra
Newman umírá, rakovina mu dává už jen týdny života

"Už nejsem schopný jako herec pracovat na takové úrovni, kterou vyžaduji," řekl v roce 2007 Newman ve zpravodajství kanálu ABC. "Ztrácíte paměť, ztrácíte jistotu, mizí invence. Takže si myslím, že herectví je pro mě už uzavřená kapitola."

Slavný herec založil potravinářskou firmu a restauraci. Angažoval se v charitě, kam putovala i velká část zisků z jeho hraní i podnikání.

Paul Newman s Robertem Redfordem na fotografii, pořízené v listopadu 2006.
Paul Newman s Robertem Redfordem na fotografii, pořízené v listopadu 2006. | Foto: Martin Novák, Reuters

Byl také nadšeným a úspěšným automobilovým závodníkem, v roce 1979 dokonce obsadil 2. místo ve slavném Le Mans. Ostatně jedním z posledních snímků v jeho filmografii zůstanou animovaná Auta - kde namluvil veterána Dr. Huda Hudsona alias Hudson Horneta.

Newman od dětství vynikal v mnoha sportech. Po střední škole nastoupil vojenskou službu s nadějí, že se stane pilotem. Při vstupní prohlídce ale odhalili lékaři barvoslepost.

Po smrti otce se pokoušel převzít vedení v jeho obchodě; následoval rychlý krach a podnikání skončilo. Zároveň studoval herectví na Yale, později přesídlil do New Yorku, kde začal zářit na Brodwayi.

Paul Newman s Elizabeth Taylorovou ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše
Paul Newman s Elizabeth Taylorovou ve filmu Kočka na rozpálené plechové střeše | Foto: Aktuálně.cz

Přihlásil se do Actors Studia Leeho Strasberga a začal se objevovat i ve filmu. Upozornil na sebe hned druhým snímkem, boxerským dramatem Někdo tě tam nahoře má rád (1956) a následně v psychologickém filmu Dlouhé horké léto (1958).

Při jehož natáčení se seznámil s Joanne Woodwardovou, která se stala záhy jeho druhou ženou. (Z prvního manželství měl herec syna Scotta, jenž zemřel v roce 1978 na předávkování drogami.)

Newman se prosadil i jako režisér, často do svých filmu obsazoval právě druhou manželku, s níž tvořili zřejmě nejstabilnější hollywoodský pár v dějinách.

Paul Newman jako butch Cassidy a Robert Redford v roli Sundance Kida
Paul Newman jako butch Cassidy a Robert Redford v roli Sundance Kida | Foto: Aktuálně.cz

Na rozdíl od vícedravých kolegů Newman netočil přímočaře politická díla a nepatřil ani lasným aktivistům, nicméně byl vždy hlasem, jemuž naslouchali liberálně smýšlející lidé; prezident Nixon ho once označil za jednoho z největších nepřátel své vlády. Newman se nikdy netajil ani svou podporou svazků homosexuálů.

Čeští diváci mají Newmanovu charismaticky řezanou tvář výrazně spojenou s dabérským hlasem Luďka Munzara.

V posledních letech se jeho herecký typ hůře uplatňoval ve velkých filmech a častěji se objevoval v intimnějších snímcích a v televizi. Mezi podařené filmy jeho "důchodového věku" jsou počítány Nejsem žádný blázen (1994) a televizní minisérie Zánik Empire Falls (2005), za niž byl dokonce oceněn Zlatým Glóbem.

S Paulem Newmanem definitivně odchází stará generace univerzálních herců, kteří hráli ve všech typech filmů a ve všech dobře - a měli tudíž status komerční hvězdy i talentovaného umělce.

 

Právě se děje

Další zprávy