Konec pokusů se streamováním. Filmy od Disneyho se vrací přednostně do kin

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
13. 9. 2021 11:21
Filmové studio Walt Disney Company své zbývající letošní snímky včetně marvelovských Eternals nebo muzikálu West Side Story od režiséra Stevena Spielberga uvede přednostně v kinech. Až poté je nabídne na streamovacích službách. Firma vsází na to, že se lidé pomalu začínají vracet do biografů.
Disney věří, že návštěvnost kin se začne vracet na předpandemické hodnoty.
Disney věří, že návštěvnost kin se začne vracet na předpandemické hodnoty. | Foto: Shutterstock

V době pandemie Disney zkoušel nový model, kdy snímky uváděl souběžně v kinech a na své streamovací službě Disney+. Firma, jejíž tituly v roce 2019 tvořily 38 procent trhu, tímto experimentem znejistěla provozovatele multiplexů.

Disney už se však k dvojímu způsobu distribuce nehodlá vracet ani teď, kdy provoz amerického filmového trhu, největšího na světě, komplikuje šíření mutace koronaviru známé jako delta.

Jak doplňuje agentura AP, možná tak v branži vzniká precedens, jenž kinům umožní přežít. Také konkurenční Warner Bros. všechny své letošní snímky uvádějí paralelně v biografech a na streamovací službě HBO Max. I tato společnost už ale avizovala, že příští rok se vrátí k předpandemickým premiérám nejprve v kinech a teprve dodatečnému streamování novinek.

Z Disneyho nadcházejících titulů se změna jako první dotkne animovaného muzikálu Encanto, který bude mít premiéru v biografech 24. listopadu. Do nabídky Disney+ se dostane teprve před Vánoci.

Encanto vypráví o neobyčejné rodině, jež žije v kouzelném domě v kolumbijských horách. Část hudby složil Lin-Manuel Miranda, autor hitového muzikálu Hamilton.

Všechny zbylé Disneyho filmy plánované na letošní rok, včetně marvelovky Eternals a muzikálu West Side Story, pak budou mít exkluzivitu v kinech alespoň po dobu 45 dnů. Teprve poté je firma nabídne k streamování, jako to dělala před pandemií.

Disney zatím naposledy uvedl superhrdinské Shang-Chi a legendu o deseti prstenech, kterou vyrobili a účinkují v ní především asijští tvůrci či Američané asijského původu. Už tento snímek s rozpočtem mezi 150 až 200 miliony dolarů měl premiéru pouze v kinech, od začátku září celosvětově utržil 257 milionů dolarů, z toho 145,6 milionu v USA a Kanadě, kde jsou nejvyšší marže.

Za právě skončený druhý víkend v kinech Shang-Chi spadla návštěvnost oproti debutovému víkendu jen o 53 procent, tedy méně než Disneyho předchozímu akčnímu hitu Black Widow, kde to bylo skoro 70 procent.

Black Widow však Disney uvedl paralelně na streamovacích službách a kvůli tomu se s ním nyní soudí představitelka hlavní role Scarlett Johanssonová.

Celkově nicméně návštěvnost kin v USA a Kanadě stále zaostává za předpandemickými roky. Velké řetězce biografů AMC, Cineworld nebo Cinemark vkládají naděje do velkorozpočtových snímků jako sci-fi Duna nebo bondovky Není čas zemřít.

Walt Disney Company do konce roku chystá ještě historické drama Poslední souboj od režiséra Ridleyho Scotta s herci Mattem Damonem, Benem Affleckem a Adamem Driverem, které česká kina uvedou 14. října, nebo špionážní akční film Kingsman: První mise. Ten do zdejších biografů dorazí 22. prosince.

Film Poslední souboj od režiséra Ridleyho Scotta s herci Mattem Damonem, Benem Affleckem a Adamem Driverem uvedou česká kina 14. října. | Video: Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy