Komisař Schimanski načeše patku Hitlerovi

kf
22. 4. 2008 17:00
Slavná Taboriho fraška Mein Kampf míří na plátno.

Kolín (Německo) - Hraných filmů o Adolfu Hitlerovi existuje až nečekaně: internetové encyklopedie udávají na 130 celovečerních titulů, v nichž se tato historická osoba objevuje, plus několik desítek televizních skečů.

Jen z poslední doby vzbudily pozornost, uznání i kontroverze dva vážně laděné snímky - kanadsko-americká televizní koprodukce Hitler: Vzestup zla (2003) s Robertem Carlylem v hlavní roli a německý Pád Třetí říše (2004).

Poté, co film s Brunem Ganzem v titulní roli ukázal Hitlera jako zlomeného a nemocného člověka, otevřela se i pro samotné Němce možnost pojmout Hitlera i jinak než jako odlidštěné monstrum.

Prvním filmem tohoto druhu byla loňská komedie s plným titulem Můj Vůdce: Skutečně skutečná skutečnost o Adolfu Hitlerovi. Hodnotu ale měla spíš jako precedens; nebyla přijata kladně, protože její humor hodně drhnul.

George Tabori
George Tabori | Foto: Aktuálně.cz

Momentálně se v Německu připravuje další film, jenž na postavu Vůdce bude pohlížet se sarkastickým úšklebkem. Temná fraška proslulého dramatika Georga Taboriho (1914 - 2007) s názvem Mein Kampf zaujala producenty stojící za televizním pořadem American Idol (sic) - jehož licenci u nás známe v podobě Česko hledá superstar.

Jde o vůbec první produkci německé společnosti UFA pod hlavičkou americké Fremantle Media.

V Taboriho hře odehrávající se před první světovou válkou ve Vídni se Adolf Hitler spřátelí s postarším Židem - holičem, jenž mu vytvoří posléze proslulý knírek a patku.

Šlomo Herzl ho do poslední chvíle podporuje a věří, pomateného mladíka svou péčí a láskou zachrání před světem. Hitlerova moc ale roste a hra končí v předtuše blížícího se transportu, který Šloma čeká.

Hitlera bude hrát Tom Schilling, dosud nejvíc známý z filmů Napola a Elementární částice, adaptace románu Michela Houllebecqua. Jeho židovského přítele pak má ztvárnit Götz George, proslulý především z role komisaře Schimanského. Má za sebou však už jednu satiru na podobné téma - o padělatelích Hillerova deníku nazvanou Schtonk! (1992).

Foto: Aktuálně.cz

Natáčení filmu Mein Kampf začne ve Vídni tento týden, do německých kin se plánuje premiéra na příští rok.

Historicky nejslavnějším případem, kdy si herec oblékl hitlerovský knírek, je Chaplinův Diktátor z roku 1940. Šlo nejen o politickou satiru, ale i o akt symbolické pomsty, neboť Chaplin se cítil Hitlerem ponížen, že mu jeho komickou štětku "kradl".

Svým filmem ho komik Hitlerovi zpětně odcizil pro sebe a definitivně z něj učinil komickou rekvizitu. Snímek je dodnes spojovánn s Hitlerem, i když se filmový diktátor jmenuje Hynkl a z německých slov užívá v projevech pouze spojení "Wienerschnitzel".

 

Právě se děje

Další zprávy